U Sarajevu održan koncert u čast prof. Paši Gackić

Program ovogodišnjeg festivala Majske muzičke svečanosti uključio je dva koncerta kojima Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu odaje počast svojim preminulim profesorima (a kroz njih i cijeloj jednoj generaciji nastavnika) koji su rad i status ove institucije gradili i održali u najtežim trenucima njenog postojanja.

Tako je sinoć, 5. juna 2024. godine, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS upriličen izuzetan koncert u čast Paši Gackić (1947-2022), uvaženoj sopranistici, profesorici emeriti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, solistici i nekadašnjoj direktorici Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na koncertu sjećanja na prof. Pašu Gackić nastupile će sopranistice Adema Pljevljak-Krehić i Vedrana Šimić, profesorice na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije UNSA i njene nekadašnje studentice, te pijanisti Maja Ačkar Zlatarević i Milan Lucić.

U prvom dijelu koncerta Adema Pljevljak-Krehić je uz klavirsku pratnju Maje Ačkar Zlatarević izvela "Siete canciones populares espanolas" Manuela de Falle i "Cinco canciones negras" Xaviera Montsalvatgea, nakon čega je u drugom programskom bloku nastupila Vedrana Šimić koja je s Milanom Lucićem interpretirala tri solo pjesme Paola Tostija ("Sogno", "Ideale" i "Tristezza"), "Tri napjeva" Mirka Petrovića Njegoša, te "Pjesme čeznuća" op. 21 Jakova Gotovca-saopćeno je iz MAS UNSA. 

Koncert je oduševio publiku i još jednom potvrdio profesionalni kvalitet i izvanredne umjetničke dosege sopranistica Vedrane Šimić i Ademe Pljevaljak-uvaženih profesorica na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije UNSA, te pijanističko umijeće Maje Ačkar Zlatarević i Milana Lucića-također istaknutih pedagoga i nastavnika na ovoj visokoškolskoj ustanovi UNSA.    

Informacije o programu 17. Majskih muzičkih svečanosti dostupne su na www.mas.unsa.ba.

federalna.ba

koncert