U Sarajevu 28. novembra 19. memorijal 'Braća Bašović'

U Sarajevu 28. novembra 19. memorijal 'Braća Bašović'

U Sarajevu će se 28. novembra 2021. godine (nedjelja) održati tradicionalni 19. Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović", u znak sjećanja na Behudina i Bidu Bašovića pionire ovog borilačkog sporta u BiH.  Prvi memorijalni turnir je organiziran u sarajevskom Fisu,  ratne 1993. godine.

„Želeći da se ne zaborave  ova dva čovjeka, vrhunski sportisti,  istinske patriote, mi organizujemo tradicionalno međunarodne memorijalne turnire u kick boksu pod nazivom Braća Bašović u čast sjećanja na Behudina i Bidu“, kaže Džemko Bašović koji zajedno sa svojim bratom Fahrudinom, također nekadašnjim sportsitom (karatista) organiziraju tradicionalni memorijal.

Inače kada se u bh. prijestolnici i uopće u državi spomenu Bašovići, odmah nas misli okrenu prema borilačkim sportovima. Ustvari, to prezime i jeste sinonim za borilačke sportove u Bosni i Hercegovini. Jer, uspomena na dva brata Bašovića - Behudina i Bidu, memorijalni turnir i danas traju. 
Bido Bašović se veoma rano počeo baviti borilačkim vještinama  i on je zaslužan za to što su se ostala braća (Behudin, Fahrudin, Džemko) bavili borilačkim sportovima. Sa svojih petnaest godina on se upisuje u Vojnu akademiju u Sarajevu i od tada se zaljubljuje u borilačke sportove. Tokom školovanja u Akademiji, polaže za majstorska zvanja u karateu i džudou.  Bido svoja znanja prenosi na Behudina i ta njihova veza kroz treninge, sparinge , zajednička takmičenja su bila neraskidiva do smrti.

„Njegov stil borbe je bio fajterski i za cenat nije odstupao od borbe. Sjećam se jednog događaja, kada je u Beogradu za dvije večeri , subotu i nedjelju, radio dvije profesionalne borbe , jednu u full contaktu,  a drugu u savateu. Nastupao je i na više profesionalnih gala u Njemačkoj u full contaktu, a bio je i prvak bivše Jugoslavije“.

U Sloveniji se Bido bavio boksom, i takmičio se u njihovoj ligi, a također je bio trener u Bokserskom klubu 'Postojna'. Nikada se nije mogao pomiriti sa smrću  Behudina . Imao je želju da nastupi na Svjetskom prvenstvu u full contactu u  Mađarskoj i tada je postao viceprvak svijeta u poluteškoj kategoriji, a tu medalju  je posvetio upravo svom Behudinu i Bosni i Hercegovini. 

Bido Bašović je umro 13. aprila 1995. godine u slovenskom gradiću Postojni , u času kada je  kao 34-godišnjak još mogao dosta dati bh. sportu, a posebno u full contaktu.

Behudin Bašović se bavio borilačkim vještinama u više disciplina (karate, džudo, boks, full contact, kick box.) . Bio je nosilac crnog pojasa u karateu. Prvak bivše Jugoslavije u karateu 1983. godine, član takmičar šampionske ekipe Karate kluba Bosna. Bio je pobjednik mnogobrojnih turnira u svojoj, ali i u apsolutnoj kategoriji, gdje je bilo veoma zanimljivo gledati kako čovjek sa 65 kg ubjedljivo pobjedi  takmičare sa 100 i više kilograma. Behudin je uporedo trenirao boks u 'Željezničaru', gdje je bio i takmičar u kategoriji do 63,5 kg.  Kad se pojavljuje nova borilačka vještina sa zapada (kick box -  full contact), on aktivno nastupa na turnirima, a 1988. godine  na evropskom prvenstvu  u Trogiru, u kategoriji do 67 kg,  postaje prvak Evrope u Wako Federaciji.

Upravo u to vrijeme se ovaj sport razvija u BiH i formira se prvi klub pod nazivom Full contact klub  Bosna.

Omasovljenjem ovog sporta 1990. formira se Full contact savez BIH,  gdje je Behudin izabran za predsjednika.

 „Za Behudina je važno napomenuti da je on prvi počeo praviti saradnju  i druženje između različitih borilačkih sportova, gdje inače postoji veliko rivalstvo“, kaže Džemko Bašović. 

Kada je počela agresija na BiH, Behudin je od svojih prijatelja sa zapada imao ponudu da ide u inostranstvo i da nastavi svoju profesionalnu karijeru kao takmičar i trener, ali je on to odbio i među prvima se priključio braniocima BiH, gdje je dao izuzetan doprinos  u  odbrani na početku agresije na na našu državu. Vrlo mlad je dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu, 14. maja 1992. godine. Nosilac je najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Vrlo je zanimljiva statistika da iz jedne porodice tri člana budu proglašena sportistom godine Bosne i Hercegovine. Upravo je to slučaj sa Bašovićima. Behudin je bio (posthumno) 1992., godinu kasnije  Bido, dok je Nermin  Bašović bio 2003. sportista godine BiH. 

federalna.ba/Muhamed Bikić

Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović"
Braća Bašović Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović"
0 04.12.2023 20:41
Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović"
0 28.11.2022 21:57
Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović" Braća Bašović
0 24.11.2022 21:48
Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović" kickboxing
0 28.11.2021 16:56
memorijalni turnir Kickboxing turnir Memorijalni kickboxing turnir "Braća Bašović" braća Bašovići Braća Bašović
0 26.11.2021 14:41