videoprilog Armina Behrema (Dnevnik 1)

U Sabornoj crkvi u Sarajevu održana Sveta arhijerejska liturgija povodom Vaskrsa

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu povodom Vaskrsa služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenika te mitropolije.

Poslanicu patrijarha srpskog Porfirija upućenu vjernicima za Vaskrs, nakon liturgije, čitao je starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar, u kojoj je istakao da su zločin i nasilje postali dio svakodnevice, a žene najčešće žrtve nasilja.

- Stradanjem žena, stradaju cijele porodice. Djeca su, nažalost i sramotu svijeta koji se licemjerno hvali demokratijom i ljudskim pravima, žrtve zločina i u ratu i u miru – naveo je.

Uz molitvu da Bog čuva pravoslavni narod, pozvao je da se neumorno njeguje narodno jedinstvo, pozvao je na ljubav jednih prema drugima.

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima koja su simbol obnove prirode i života i radosti za one koji ga poklanjaju i one koji ga primaju. Jaja se farbaju na Veliki petak, a najčešće se koristi crvena boja, koja prema hrišćanskom vjerovanju, simbolizuje Isusovu krv.

Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom. Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse".

federalna.ba/Fena

Vaskrs Saborna crkva u Sarajevu