U ruskom zračnom udaru ubijeno 19 ukrajinskih vojnika, 'u tragediji koja se mogla izbjeći'
(Izvor: EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO)

U ruskom zračnom udaru ubijeno 19 ukrajinskih vojnika, 'u tragediji koja se mogla izbjeći'

Ukrajinska vojna brigada saopćila je u ponedjeljak da je 19 njenih vojnika poginulo prošle sedmice u ruskom zračnom napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao "tragediju koja se mogla izbjeći".

Ukrajinski mediji javili su da su vojnici ubijeni tokom ceremonije dodjele nagrada u petak u oblasti Zaporožje na prvoj liniji fronta na jugoistoku Ukrajine.

U saopćenju koje je u ponedjeljak objavila 128. odvojena brdsko-jurišna brigada navodi se broj poginulih, ali se navodi i nekoliko drugih detalja.

Ukrajinski ministar odbrane kazao je u subotu da je pokrenuta istraga o napadu, a ukrajinska vojska navela je da je Rusija napala regiju Zaporožja balističkom raketom Iskander.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti detalje napada. Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su njegove snage otvorile vatru na ukrajinske vojnike u regiji i da su ubile do 30 vojnika.

Državni istražni biro Ukrajine saopćio je u ponedjeljak da istražuje odluku vojne komande da organizira događaj za Dan artiljerije u selu u blizini linije fronta u Zaporožju, ali nije naveo o čemu se radi.

- Glavno je utvrditi potpunu istinu o tome šta se dogodilo i spriječiti da se takvi incidenti ponove - kazao je Zelenski u nedjelju.

- Sada istraga mora dati iskrene odgovore porodicama poginulih boraca i društvu o tome kako je došlo do ove tragedije i da li su izdata neka nepropisna naređenja – izjavio je on.

Kijev je početkom juna pokrenuo kontraofanzivu na jugoistok Ukrajine, ali je napredak bio spor protiv utvrđenih ruskih snaga koje su napale Ukrajinu u februaru 2022., prenosi Reuters

federalna.ba/Fena

Ukrajina vojnici Zaporožje