U ruskom granatiranju Harkova poginulo sedmero, Rusi oborili 35 ukrajinskih dronova
(Izvor: Sergey Kozlov/EPA)

U ruskom granatiranju Harkova poginulo sedmero, Rusi oborili 35 ukrajinskih dronova

U ruskom granatiranju grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine poginulo je najmanje sedam civila, dok ih je 16 ranjeno, saopštio je danas provincijski guverner Oleh Sinehubov.

U njegovom saopštenju se navodi da se danas čulo 15 eksplozija od projektila ispaljenih iz raketnog sistema S-300 širom Harkova, koji je drugi po veličini grad u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je iznad Belgorodske oblasti oboreno 35 ukrajinskih raketa i tri bespilotne letjelice. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je jedan dron udario u kuću i eksplodirao nakon što je oboren, ubivši jednu ženu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je ovaj napad na Harkov "izuzetno okrutnim" i ponovo je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što zapadni partneri ne šalju dovoljno sistema protivvazdušne odbrane da bi spriječili ruske napade.

Harkov, koji je glavni grad istoimene oblasti, nalazi se oko 20 kilometara od ruske granice. Ruska vojska je posljednjih sedmica zauzela više sela u toj oblasti, a analitičari kažu da možda pokušavaju da priđu bliže samom gradu koji bi se tako našao u dometu artiljerije.

U isto vrijeme, a u nastojanju da rastegnu iscrpljene ukrajinske snage, ruske trupe su izvršile prodor u sjevernu oblast Sumi.

federalna.ba/Beta

Ukrajina Rusija
Evropska Unija sankcije Rusija
0 20.06.2024 10:52
Ukrajina termoelektrana oštećena
0 20.06.2024 10:17
Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 20:33