videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

U RS-u svega 18 odsto ispitanih podržava ulazak BiH u Evropsku uniju

Statistička agencija Metrics provela je na teritoriji RS-a istraživanje o podršci građana za ulazak BiH u Evropsku uniju. Prema njihovim istraživanjima, svega 18 odsto ispitanih podržava ovu inicijativu.

Poražavajući je podatak da čak 60 odsto isptanih ne zna šta donosi članstvo u Evropsku uniju, a zanimljivo je da oni koji govore neki od stranih jezika - uglavnom podržavaju ovu inicijativu.

„Ono što je meni interesantno jeste da postoji pet posto ispitanika koji smatraju da Evropska unija neće postojati kroz 10 godina. Smatram da opet dolazimo do nedovoljne promocije, ali i geopolitičkog stanja u Evropi, ali i u svijetu“, kazao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatan Klokić (SNSD).

Istraživanje je provedeno proteklog mjeseca na uzorku od 1.200 ispitanika.  Korišten je telefonski metod prikupljanja podataka.

„Imamo 51 posto ispitanika ženskog i 49 odsto muškog spola. Prosječna starost naših stanovnika bila je 49 godina i kada je riječ o obrazovnoj strukturi, većina ispitanika imala je srednji nivo obrazovanja“, kazala je Marija Prerad, predstavnica Metricsa.

Većina ispitanih smatra da će RS za pet godina biti bolje mjesto za život. Mada, ima i onih koji su izrazili zabrinutost za njen opstanak.

„Mislim da je to zbog konstantnih pritisaka međunarodne zajednice prema RS-u. Zbog toga imamo 40 posto ispitanika koji osjećaju nesigurnost za ostanak RS-a“, kazao je ministar Klokić.

Zanimljiv je podatak da oko 75 odsto ispitanih građana za prijateljske zemlje smatra Srbiju, Mađarsku, Kinu i Rusiju.

federalna.ba

statistika istraživanje
javno mnijenje Zapadni Balkan Evropska Unija članstvo istraživanje
0 14.05.2024 10:04
Adebayo Babajide statistika
0 04.04.2024 16:16
Njemačka vojska istraživanje
0 19.03.2024 10:23
Joe Biden razum istraživanje
0 04.03.2024 11:27