U Rimu sastanak koalicije koja se bori protiv ISIS-a
(Izvor: AA)

U Rimu sastanak koalicije koja se bori protiv ISIS-a

Međunarodna koalicija koja se bori protiv  tzv. Islamske države (ISIS) sastala se u ponedjeljak u Rimu, jer raste zabrinutost zbog aktivnosti terorističke grupe u Africi.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je zajedno sa svojim italijanskim kolegom bio domaćin sastanka, rekao je da su 83 člana koalicije postigla znatan uspjeh, ali da "treba još puno raditi na tome" kako bi se osiguralo da ne dođe do ponovnog oživljavanja terorističke grupe u Iraku i Siriji.

Istaknuo je da je ISIS još uvijek sposoban za velike napade, uprkos tome što im je koalicija posljednjih godina nanijela snažne udarce, javlja dpa.

Blinken je ukazao na napad militanata  na tržnicu u centru Bagdada u januaru, u kojem poginulo 30 osoba.

Rekao je da ta grupa sve više predstavlja prijetnju mjestima izvan Bliskog istoka, uključujući Afganistan, gdje SAD povlače svoje trupe, kao i Jemen, egipatski sjeverni Sinaj i dijelove zapadne Afrike, poput Malija

Blinken je objavio da su SAD visokog vođu ogranka tzv. Islamske države za Veliku Saharu, Ousmane Illiassou Djibo, stavile na spisak globalnih terorista.

Stručnjaci su ukazali da je zasad nepoznato koliko su razni ogranci ISIS-a pod kontrolom centralnog.

Od smrti čelnika ISIS-a Abu Bakra al-Bagdadija, koji se ubio 2019. kada su američki specijalci otkrili njegovu lokaciju u Siriji, čini se da je vodstvo izgubilo dio svog uticaja.

O Abu Ibrahimu al-Hashimi al-Qurashiju, koji je naslijedio al-Bagdadija, malo je poznato javno.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken
Antony Blinken talibani
0 08.09.2021 19:42
Antony Blinken Srebrenica genocid SAD Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 11.07.2021 19:02
Antony Blinken SAD Rusija
0 29.06.2021 09:55
Italija SAD Luigi Di Maio Antony Blinken
0 28.06.2021 16:59