U rezoluciji Evropskog parlamenta spomenut i Zapadni Balkan

U rezoluciji Evropskog parlamenta spomenut i Zapadni Balkan

Da bi zadržala kredibilitet procesa poširenja Evropske unije i omogućila svoje transformativne ovlasti, dugotrajna opredijeljenost prema zemljama Zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba da se nastavi bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivanja, solidarnosti u međunarodnim pitanjima i dogovorenih obaveza, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta usvojene nakon današnjeg zasjedanja.

Evropski parlament je također glasao velikom većinom da se dozvoli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, a Gruziji kada ispuni uslove, navodi se u tekstu Rezolucije.

- Evropski parlament pozdravlja prijave za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije kao izraz evropskih težnji ljudi i njihove želje da žive u miru i sigurnosti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje održavaju dobrosusjedske odnose sa svim evropskim državama i uključivanje u sve bližu saradnju sa državama članicama EU. EP također pozdravlja službenu preporuku Komisije da se Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU te evropska perspektiva Gruzije - navodi se u Rezoluciji.

federalna.ba/Fena

Evropski parlament Zapadni Balkan
migranti ilegalni migranti Zapadni Balkan
0 03.12.2022 11:33
Evropski parlament Rusija sponzor terorizma
0 23.11.2022 12:52
Zapadni Balkan obnovljivi izvori energije
0 17.11.2022 14:38
Gordan Grlić Radman Zapadni Balkan sankcije Rusiji
0 14.11.2022 15:36