videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

U rekonstrukciju stadiona Tušanj bit će uloženo oko dva miliona maraka

Sredstavima koje je osigurala Evropska fudbalska asocijacija u saradnji s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine i lokalnim zajednicama, u narednih pet godina će biti rekonstruisano 12 stadiona u našoj zemlji. Tako će već naredne godine stadion Tušanj u Tuzli dobiti najsavremeniji hibridni sistem travnate podloge. Projekat je to koji je vrijedan oko dva miliona maraka.

Teren na stadionu Tušanj u Tuzli godinama je u lošem stanju, što je pogotovo intenzivirano u jesenjem i zimskom periodu. Otežava to trenažne procese, ali i odigravanja zvaničnih domaćih utakmica tuzlanskih premijerligaša FK Sloboda i FK Tuzla City. Rekonstrukcija će, između ostalog, podrazumijevati:

“Ugrađivanje grijača terena, gradnju kvalitenog busenja, izgradnju i ugradnju hibridnog terena”, navodi Nihad Hodžić, direktor Sektora za administraciju u Nogometnom savezu BiH.

“Mislim da je Tušanj sagrađen 1957. godine i da od tada nije bilo nekih većih ulaganja u travnjak i u drenažu”, ističe Azmir Husić, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zadovoljan je što se stadion Tušanj našao na listi priroriteta kada je rekonstrukcija stadiona u BiH u pitanju.

“Vrijeme je da naš teren bude teren po najvišim evropskim i svjetskim standardima, a onda ćemo morati dalje investirati u teren i oko njega”, poručuje Imamović.

U tuzlanskim premijerligašima ističu da će ostvarivati još bolje rezultate na novom terenu.

“Dobit ćemo na kvaliteti i atrativnosti nogometa, a samim tim nećemo više u negativnom kontekstu biti prikazini već kao nešto pozitivno što se dešava u Gradu Tuzla”, kaže Elmir Šećerbegović, predsjednik UO FK Sloboda.

“Mislim da će rekonstrukcija terena doprinijeti mnogo u kvalitetu i poboljšanju bh. fudbala, a to smo mi doživjeli i vidjeli kada se igra, recimo, na Grbavici”, navodi Husić.

U narednih mjesec dana trebao bi biti raspisan i međunarodni tender za izvođače radova.

federalna.ba/Dino Durmić

Tušanj rekonstrukcija Tuzla