U Rajlovcu promoviran 30. naraštaj novih vojnika OSBiH

U Rajlovcu promoviran 30. naraštaj novih vojnika OSBiH

U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine "Rajlovac“, svečano je promoviran 30. naraštaj novih vojnika OSBiH, koji su obuku završili u kasarnama “Mika Bosnić” na Manjači i “Rajlovac” u Sarajevu.

Radi se o 401 mladom vojniku, čime je ovaj naraštaj najbrojniji koji je prošao kroz Centar za temeljnu obuku OSBiH.

Ceremonijom koja je održana u Čapljini 21. decembra službeno je 140 vojnika stupilo u radnu vojnu službu u OSBiH, a ovom ceremonijom u Rajlovcu, drugi dio od 261 vojnika dao je svečanu zakletvu i time je službeno cijeli 30. naraštaj službeno pristupio u OSBiH.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, te načelnici, generali, brigadiri, parlamentarni vojni povjerenici, Gojko Knežević, Boško Šiljegović, Mirsada Ahmić, Mirzet Lubenović i ostali predstavnici MO i OSBiH, kao i organizacija civilnog društva te rodbina i prijatelji novoprimljenih vojnika.

Galić je uz iskrene čestitke novoprimljenim vojnicima na požrtvovanom radu i angažiranju tokom obuke, poručio da imaju obavezu jednakim entuzijazmom nastaviti na svojim prvim dužnostima u jedinicama, da nesebično primijene sva stečena znanja i sposobnosti u izvršavanju svojih svakodnevnih zadaća.

Najavio je da će MO i OSBiH još intenzivnije nastaviti pružati mogućnost zapošljavanja mladim i sposobnim državljanima BiH.

U svome obraćanju, general Knežević je naglasio da su OSBiH do sada obučile oko 7.000 mladih vojnika, s ciljem jačanja ukupnih sposobnosti, kapaciteta i spremnosti za obavljanje svake misije.

Komandant Centra za temeljnu obuku OSBiH pukovnik Alem Kaplan istaknuo je da je bilo izazovno realizirati po prvi put obuku jednog naraštaja vojnika izvan lokacije Centra za temeljnu obuku, ali da je razlog motivirajući, a to je realizacija projekta modernog sistema grijanja, što je finansirala Vlada SR Njemačke.

Najuspješniji kandidat na obuci za vojnika proglašen je Vejsil Avdibašić, kome je uručena pohvala Zajedničkog štaba OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

OSBiH Oružane snage BiH vojnici