videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

U prostorijama Centra za edukaciju MUP-a ZDK-a 107 kadeta dalo zakletvu i potpisalo ugovore o radu

U prostorijama Centra za edukaciju MUP-a ZDK-a upriličeno je svečano polaganje zakletve i potpisivanje ugovora o radu za 107 kadeta 40. generacije Policijske akademije Federalnog ministrstva unutrašnjih poslova. Kadrovskim jačanjem i materijalno-tehničkim opremanjem Uprava policije daje puni doprinos u poboljšanju sigurnosne situacije u ZDK-u.

Svečanim polaganjem zakletve i potpisavanjem ugovora o radu na dužnost je stupilo 107 policijskih službenika u činu „policajac“ koji su nakon okončanja obuke na Policijskoj akademiji Federanog ministrstva unutrašnjih poslova u Sarajevu primljeni u radni odnos.

“Ovo će samo djelimično nadopuniti taj nedostatak policijskih službenika. U narednom periodu mi ćemo provoditi proceduru prijema 105 novih policijskih službenika, 100 u činu policajaca, 5 u činu mlađi inspektor”, kazao je Rusmir Šišić, policijski komesar MUP-a ZDK-a.

Samira Rahić iz Breze proglašena je najboljom kadetkinjom. Ona će zajedno sa svojim kolegama doprinijeti povećanju stepena lične i imovinske sigurnosti građana ZDK-a, često rizikujući i vlastiti život: „Htjela sam da pomažem ljudima i čast mi je da služim svom narodu u svojoj državi i u našim zajednicama. Što se tiče akademije, bilo je teško i naporno, ali smo jednostavno imali svi volju i želju tako da to je sve prošlo bez problema”.

Podsjećamo, javni oglas za prijem novih policijskih službenika raspisan je prije dvije godine. Konkursnu proceduru Uprava policije provela je sa Transparency Internationalom BiH. Cilj je bio eliminisati sve koruptivne radnje i nepravilnosti koje bi mogle pratiti prijem novih zaposlenika. No, sve to je privuklo veliku pažnju javnosti, pa čak i u skupštinskim raspravama. Trenutno policiji nedostaje oko 150 zaposlenika, te je cilj proceduru prijema novih zaposlenika početi na vrijeme i intenzivno raditi na tome.

“Osnovni razlog je to što procedura prijema nije provođena od 2016. godine. Potom mi dolazimo u jednu fazu u naredne tri godine kada će za veliki broj policijskih službenika zbog penzionisanja prestati radni odnos, tako da mi to moramo blagovremeno planirati”, dodaje Šišić.

Osim policijskih službenika, nedostaje još državnih službenika i namještenika. Trenutno je pokrenuta procedura za prijem 50 novih državnih službenika, što bi u narednom periodu trebalo biti i realizirano.

federalna.ba

ZDK MUP ZDK policija kadeti
ZDK Vlada ZDK Zeničko-dobojski kanton šestorka SDA HDZBiH
0 29.11.2022 18:55
ZDK drvoprerađivači Maglaj Zavidovići Tešanj
0 29.11.2022 18:44
navijači Široki Brijeg Horde zla policija
0 27.11.2022 13:36