videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

U prošloj godini u Tešnju veliki odziv darivalaca krvi

Tešanjski Crveni križ redovno organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi za potrebe Opće bolnice u Tešnju, ali i zdravstvenih ustanova u Zenici, Tuzli i Gračanici. Samo u prošloj godini je evidentirano više od 800 dobrovoljnih davalaca krvi.

Većina doborovljnih davalaca krvi iskusila je u svojim porodicama važnost blagovremene pomoći u dozama krvi. To ih je, kažu, opredijelilo da do kraja života na ovaj načina pomažu drugim ljudima.

„Brat mi je bio teško ranjen. I kada sam vidio kako je sakupit 70 doza krvi od tada redovno dajem, svakih šest mjeseci“, kaže Alem Mešić.

„U porodici sam imala slučaj kada je trebalo krvi pa sam vidjela kako to ide i kako je kada se traži krv“, ističe Ernesa Kadušić.

Uprkos pandemiji, o ovdašnjem Crvenom križu uglavnom uspijevaju realizirati planirane akcije darivanja krvi.

„Imamo potrebe za Tuzlu, Gračanicu, Zenicu. To su stalne potrebe. Pokušavamo i za zeničku bolnicu organizovati makar jednom godišnje. Do sada smo uspijevali dva puta, a sada jednom. Još uvijek traje pandemija“, kaže Mujo Fejzić, sekretar OO CK Tešanj.

Svaka akcija darivanja krvi podliježe kontroli ljekara.

„Rade se hepatitis markeri, markeri na HIV, sifilis i, naravno, određuje se krvna grupa. Svaka doza se provjerava“, pojašnjava doktorica Anisa Hadžić.

Rezultatima u prošloj godini u Crvenom križu su zadovoljni. Umjesto planiranih 740 akcijama se odazvalo 850 doborovoljnih davalaca krvi.

federalna.ba

davanje krvi krv Tešanj
Tešanj Sajam škola i fakulteta
0 09.05.2022 20:15
Udruženje „Tragovi-Crni vrh“ Tešanj školovanje pomoć
0 25.04.2022 18:56
Tešanj električna energija
0 08.04.2022 22:45