U Prištini otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva
(Izvor: Muzej ratnog djetinjstva)

U Prištini otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva koja predstavlja priče, predmete i videosvjedočenja djece iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, te Ukrajine, Palestine, i Afganistana, otvorena je sinoć u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini.

Na otvaranju izložbe, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac rekla je da izložba predstavlja lične predmete i priče koje govore o ratu iz dječije perspektive, čime istovremeno potcrtavaju važnost očuvanja mira.

- U našem regionu rad Muzeja ratnog djetinjstva dodatno je relevantan u kontekstu tranzicijske pravde. Kulturne institucije su te koje, po završetku procesa vođenih na sudovima i međunarodnim tribunalima, imaju potencijal i obavezu da pomognu društvima u prihvatanju i suočavanju s prošlošću - rekla je Krvavac, te zahvalila Nacionalnoj galeriji Kosova i drugim partnerima na pomoći u realizaciji izložbe.

Na otvaranju izložbe obratio se i ministar kulture, mladih i sporta Kosova Hajrulla Çeku, kazavši da su međunarodne nagrade koje je Muzej ratnog djetinjstva osvojio, kao i sam njegov koncept i način na koji se razvija, samo jedan od pokazatelja zašto je ta saradnja važna.

- Naše priče su iz nedavne prošlosti, i iako je bol koju smo osjetili donekle zabilježena moramo uložiti još više truda u bilježenje ovih iskustava - rekao je kosovski ministar.

Inače, Muzej ratnog djetinjstva ovu izložbu realizira nakon uspješne izložbe održane u Beogradu koju je od 28. marta do 10. aprila posjetilo blizu 1.000 građanki i građana Beograda.

Muzej ratnog djetinjstva nakon pandemije Covid-19 nastavlja realizaciju putujućih izložbi, te će u narednom periodu posjetiti više gradova u BiH i inostranstvu, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinstva.

federalna.ba/Fena

Muzej ratnog djetinjstva BiH