videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

FTV saznaje: Novi stacionar za kovid-pacijente je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo zatražio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta zdravstvenih ustanova, formirano je operativno tijelo zaduženo za upravljanje novim stacionarom za opservaciju kovid-pacijenata.

Osim kapaciteta od 100 mjesta, o načinu funkcionisanja, vremenskom okviru za početak rada i lokaciji nije bilo riječi. Nakon propalih pokušaja u studentskom centru, željezničkom školskom centru, sportskim dvoranama, tvrdnje su da za ovaj novi stacionar postoji i lokacija i saglasnost.

Na naš upit niko nije želio precizirati lokaciju, ali nezvanično sazajemo da će novi stacionar biti u Zavodu za zdrastvenu zaštitu studenata u blizini Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Ti ljudi će primarno biti angažirani u novom stacionaru za kovid-pacijente, koji je u pripremi, kapaciteta do 100 mjesta, na dobroj lokaciji, blizu bolnice i on će u narednim danima biti osposobljen - navodi Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS-a.

Poznato je da u pripremu uspostave stacionara uključen je UNDP, koji pruža logističku podršku, kao i Civilna zaštita KS-a, koja je u obavezi da pripremi krevete, pregrade i drugu neophodnu opremu. U Kriznom štabu KS su najavli skorije otvaranje jer su pribavljene sve neophodne saglasnosti, kao i saglasnost federalnog ministra zdravstva.

- Krizni štab radi na organizacijskoj pripremi i od kadrova koji su mobilizirani već je napraviljen raspored rada u tom centru za opservaciju, koji će poslužiti kao jedna prijelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja - objašnjava Beganović.

O neophodnosti novih kapaciteta govore i podaci da je u izolatoriju na Podhrastovima smješteno više pacijenata nego što to kapaciteti dozvoljavaju.Ukupno ih je 148, dok je u Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš 140 pacijenata. Sve ovo otežava borbu protiv korona virusa, međutim kritike su došle iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da policija ne obavlja dužnosti u okviru kontrole i sankcioniranja eventualnih prekrišilaca donesenih mjera.

- Obavezno je nošenje zaštitne maske na licu u zatvorenom i otvoreno i s primjenom te naredbe do danas je izrečeno 1.247 naloga. Druga naredba odnosi se na ograničenje kretanja od 23 do 5 i u proteklih 48 sati izrečeno je 13 prekršajnih naloga - naveo je načelnik uniformisane policije KS-a Džafer Hrvat.

Sada je posljednji apel da se poštuju naredbe. U protivnom, kažnjavanje će biti još drastičnije.

federalna.ba

Švedska džamija požar
0 25.09.2023 22:57
Hatayspor Trabzonspor Edin Višća
0 25.09.2023 22:11
Viktor Orbán Švedska Mađarska NATO
0 25.09.2023 21:35
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44