videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 3)

U Prijedoru obilježeno stradanje Srba u akciji Oluja

Obilježavanje stradanja Srba u akciji Oluja predsjednik RS-a Milorad Dodik iskoristio je za novu provokaciju tvrdeći da je RS država. Citiramo: Srpski narod je napravio dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju i borićemo se jednako za to. Dodao je i da je akcija bila udruženi zločinački poduhvat SAD-a i Hrvatske koja je, kako je kazao, jedva dočekala da etnički očisti ovaj prostor od Srba. Obilježavanju je prisustvovao veliki broj građana iz svih lokalnih zajednica iz RS-a, ali i najviši zvaničnici RS-a, kao i Srbije, predvođeni Aleksandrom Vučićem.

U akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" iz tadašnje Republike srpske krajine protjerano je oko 250.000 Srba. U izbjegličkoj koloni bila je i tada osmogodišnja Jovana Đaković. "Oluja" joj je, kaže, prekinula srećno djetinjstvo, a novi dom sagradila je u Prijedoru.

"Kolona je zapamćena kao beskonačna agonija, kao mjesto tišine, bez osmijeha, bez postavljanja pitanja. Čuo se tek poneki jecaj, lelek i zvuk aviona. Sjećam se žeđi, maminog na silu namještenog osmijeha. Dalje se malo čega sjećam do trenutka kada me je na livadi ispred kasarne u Banjaluci probudilo žarenje tatine brade na obrazu. Dobro je, sada će sve biti dobro", prisjetila se ona.

Prijedor je mjesto gdje su brojne porodice iz Hrvatske nakon izbjeglištva našle utočište. Zato je baš u ovom gradu obilježen Dan sjećanja na "Oluju", poručili su predsjednici RS-a i Srbije onima koji su se pitali zašto se ovaj datum obilježava baš u Prijedoru. Oluja je, dodaju, najtužnija kolona u istoriji srpskog naroda.

"Niko o tome neće da govori. Koristiće sve moguće izraze - egzodus, pogrom, progon, sve, ali vam nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine naovamo. Vidjećete i mnoge srpske stvarne i lažne intelektualne krugove i u Beogradu i u Zagrebu i u mnogim drugim gradovima koji će iskoristiti sve moguće izraze, ali neće reći da je to bio zločin etničkog čišćenja", rekao je Vučić.

"Nisam ovdje došao da omalovažavam bilo koga, ni Vučić ni ja, od onih koji su stradali, a nisu isti kao mi. Samo prije mjesec dana niko nije smetao, niti je bilo ko šta rekao u ovom gradu kada su Bošnjaci obilježavali svoje stradanje. Mi smatramo da to i treba tako da bude", poručio je Dodik.

Ne smijemo zaboraviti žrtve "Oluje" i o tome moramo pričati mlađim generacijama, ali smo dužni i da širimo mir među ljudima, jer to je jedini isparavn put ka budućnosti - poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije na Baniju, Kordun, Liku i Sjevernu Dalmaciju. Tokom ove akcije protjerano je oko 250.000 Srba, a oko 2.000 je poginulih i nestalih.

federalna.ba

Prijedor oluja