videoprilog Brankice Dakić (Federacija danas)

U Prijedoru 2. investicijska konferencija o ulaganju u bh. entitet RS

Zašto investirati u Republiku Srpsku? Ovo je samo jedna od panel diskusija, o kojoj su učesnici raspravljali na Drugoj investicijskoj konferenciji “Invest Srpska 2022”, koja se održava u Prijedoru. Konferencija je okupila više od 200 učesnika.

Povoljan politički i ekonomski ambijent, prirodna bogatstva, niske cijene energenata, kvalitetna radna snaga. Sve ovo su pogodnosti kojima Republika Srpska privlači domaće i strane investitore, poručeno je sa Investicione konferencije. Kako entitetski premijer Radovan Višković tvrdi, vrijednost ugovorenih investicija veća je od četiri milijarde maraka.

“Samo je Buk bijela 520 miliona eura, autoput Banja Luka - Prijedor 300 miliona evra, Vukosavlje - Brčko preko 300 miliona eura, Rača - Bijeljina preko 120 miliona eura”, naveo je Višković.

Značajna su i investiranja u oblasti energetike i rudarstva i ona iznose oko dvije milijarde 200 miiona maraka, tvrdi ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić:

“Imamo sada zahtjeve za oko hiljadu novih megavata, da dodijelimo koncesije novim investitorima u sektore solarne energije, vjetroenergije i hidroenergije. Taj interes koji smo stvorili napornim radom prethodnih godina, uvjeren sam da ćemo na najbolji način iskoristiti u narednim godinama.”

Investirati znači usuditi se, a javne investicije stvaraju preduslov za privatna ulaganja, moglo se čuti na konferenciji.

“Stvarate puteve, obezbjeđujete dovoljno električne energije i kroz javne investicije sve ono što je potrebno da se izgradi društvo, a poslije toga moraju da dođu privatne investicije", zaključio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koja je organizator konferencije, poručeno je da je mnogo urađeno na promociji potencijala ovog entiteta. Od velike koristi su i iskustva razvijenih evropskih zemalja.

federalna.ba

Prijedor investicije investiranje investitori
Ramo Isak Vijećnica Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 23:02
Vijećnica Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 19:52
Dan bijelih traka Prijedor Federalni radio
0 31.05.2023 16:55
Dan bijelih traka Prijedor
0 31.05.2023 13:32
Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 07:51