U Pragu protesti protiv vlade, građani traže niže cijene energenata
(Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

U Pragu protesti protiv vlade, građani traže niže cijene energenata

Hiljade Čeha izašlo je na ulice u srijedu u Pragu na demonstracije protiv vlade, tražeći od nje da obuzda rast cijena energenata.

Protesti na nacionalni praznik na glavnom trgu u Pragu, koje su organizovale krajnje desničarske i rubne političke stranke, uključujući Komunističku partiju, uslijedili su nakon sličnog protesta ranije ovog mjeseca koji je okupio otprilike oko 70.000 ljudi.

Grupa “Češka prije svega!” protivi se Evropskoj uniji i NATO-u i poziva da srednjoevropska nacija od 10,7 miliona stanovnika bude vojno neutralna.

Češka je članica i EU-a i NATO-a.

Demonstranti su držali transparente poput "Kraj komedije", a mnogi su mahali češkim zastavama.

- Češka se nacija digla i vraća svoju zemlju - rekao je jedan od organizatora okupljenima na protestu koji je na internetu prenošen na trgove u drugim gradovima, prenosi Reuters.

- Vlada ima dvije dužnosti: osigurati našu sigurnost i ekonomski prosperitet. Ova vlada ne ispunjava ni jednu ni drugu dužnost - rekao je.

Visoke cijene energije, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže udarac rastućih troškova energije za potrošače i preduzeća.

Aktualna vlada desnog centra premijera Petra Fiale ovog je mjeseca usvojila niz mjera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničenja cijena električne energije za kućanstva.

federalna.ba/Fena

Češka protest