U požaru uništena sala u jevrejskom dijelu groblja u Beču
(Izvor: Getty Images)

U požaru uništena sala u jevrejskom dijelu groblja u Beču

Austrijska policija ispituje danas požar u kome je oštećena sala u jevrejskom dijelu groblja u Beču, a politički zvaničnici osuđuju antisemitsko nasilje. Požar je izbio noćas u jevrejskom dijelu groblja u Beču i zidovi groblja prekriveni su antisemitskim simbolima, saopštila je policija. "Otvorili smo istragu", rekla je za France press portparolka policije i dodala da pokušavaju da utvrde da li je požar podmetnut.

Više izraelskih zastava je također nedavno pocijepano i policija istražuje i te incidente. U Evropskim gradovima zabilježen je porast antisemitskih napada od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra. Austrijski kancelar Karl Nehammer osudio je "napad na jevrejsko groblje u Beču". "Antisemitizmu nema mjesta u našem društvu, nadam se da će počinioci brzo biti identifikovani", napisao je Nehammer na platformi X.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen rekao je da je "duboko šokiran". "Broj antisemitskih incidenata u Austriji je znatno porastao posljednjih sedmica. To mora da prestane", napisaao je on na platformi X.

Izrael bombarduje palestinsku teritoriju Gazu od kada su militanti Hamasa, koji je tamo na vlasti, izvršili upad na izraelsku teritoriju i kada je, prema izraelskim zvaničnicima, poginulo oko 1.400 ljudi, uglavnom civila. Oko 8.800 ljudi, od kojih dvije trećine žena i djece, poginulo je u Gazi, prema najnovijem bilansu Ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

federalna.ba/Beta

Austrija antisemitizam