U potonuću migrantskog čamca u Sredozemnom moru poginulo devet osoba

U potonuću migrantskog čamca u Sredozemnom moru poginulo devet osoba

Najmanje devet osoba, među kojima i jedno dijete, poginulo je u potonuću čamca s migrantima koji je pokušavao preći Sredozemno more.

Nesreće s migrantskim brodovima i čamcima i dalje se dešavaju u vodama Mediterana, jednoj od neregularnih migracionih ruta koju često koriste migranti iz Afrike koji pokušavaju doći do Evrope.

Iz Komande obalne straže Italije navedeno je da je pružena podrška operaciji spašavanja malog čamca koji je potonuo 30 milja jugoistočno od ostrva Lampedusa u Sredozemnom moru.

Navedeno je da je patrolni čamac obalne straže spasio 22 osobe.

Saopćeno je da su da su izvukli i devet tijela, među kojima je bila i djevojčica.

Navedeno je da je akcija spašavanja izvedena u teškim uslovima u moru, gdje su visine talasa mjestimično dostizale 2,5 metara.

Spašeni migranti su bili u teškom stanju hipotermije, te su odvedeni na ostrvo Lampedusa.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od početka godine do 8. aprila u vodama Mediterana nestalo je 385 migranata.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u zemlju su pomorskim putem od početka godine stigla 15.774 migranta.

U istom periodu prošle godine taj broj je iznosio 31.128.

U neregularnim migracijskim tokovima u Evropu, srednjomediteranska ruta između Italije, Malte, Libije i Tunisa ističe se kao jedna od ruta sa intenzivnom aktivnošću posljednjih godina.

Prvo mjesto u Evropi za migrante koji mogu sami preći Mediteran ili su spašeni, obično je italijansko ostrvo Lampedusa, najbliže kopno sjevernoj Africi, ili ponekad Malta.

federalna.ba/AA

čamac Sredozemno more migranti