U poplavama u Keniji poginule najmanje 93 osobe
(Izvor: EPA-EFE/Daniel Irungu)

U poplavama u Keniji poginule najmanje 93 osobe

Kenija je odložila otvaranje škola za sedam dana zbog posljedica velikih poplava izazvanih obilnim kišama koje od sredine marta pogađaju tu istočnoafričku zemlju i do danas su odnijele skoro 100 života. Procjenjuje se da su 93 osobe poginule u poplavama, a očekuje se da će taj broj porasti nakon što se sinoć u sjevernom okrugu Garisa prevrnuo čamac.

Kenijski Crveni krst saopštio je da su spasene 23 osobe iz čamca, ali se više desetina i dalje vodi kao nestalo.

U saopštenju Ministarstva obrazovanja navodi se da su neke škole teško oštećene u poplavama. Lokalni mediji su javili da je poplavljeno više od 100 škola, a mnogima su obrušeni zidovi i krovovi.

Sve škole koje su trebale da budu otvorene danas, ali je to odgođeno za 6. maj.

Obilne kiše pogađaju Keniju još od sredine marta a državno Odjeljenje za meteorologiju upozorava na opasnost od novih padavina. Najveći broj žrtava je prijavljen u glavnom gradu Kenije Najrobiju, gdje je u nedjelju i aerodrom bio poplavljen. Na snimcima na društvenim mrežama vide se poplavljena pista, terminal i teretni dio aerodroma. 

Više od 200.000 osoba širom zemlje je pogođeno poplavama, sa potopljenim kućama u područjima podložnim poplavama dok su ljudi tražili utočište u školama. 

Predsjednik Kenije William Ruto je zatražio od Nacionalne službe za mlade da obezbijedi zemljište za privremene kampove za sve pogođene poplavama. Region istočne Afrike doživljava poplave zbog obilnih kiša, a navodno je 155 osoba poginulo u Tanzaniji, dok je više od 200.000 pogođeno u susjednom Burundiju.

federalna.ba/Beta

Kenija obilne kiše poplave