videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

U pojedinim zdravstvenim ustanovama u RS-u počela vakcinacija četvrtom dozom

Cijeli region bilježi povećanje broja zaraženih osoba, ali i umrlih. U pojedinim zdravstvenim ustanovama u bh. entitetu Republika Srpska počela je vakcinacija četvrtom dozom.

Iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo napominju da se nalazimo u novom valu, ali da se redovno prate svi parametri.

„Vidite da imamo veliki procenat pozitivnosti među testiranima. To znači da je mnogo više pozitivnih nego ono što dobijemo kroz testiranja. Vjerovatno je mnogo ljudi koji imaju blage slike, pa se možda i ne jave u zdravstvene ustanove ili se ne testiraju. Dakle, čim imamo tako veliki procenat, znamo da ih ima puno više“, ističe Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Dodaje Aćimović da, nažalost i raste i broj osoba kojima je potrebna hospitalizacija. U ovom trenutku, kada se govori o RS-u, u bolnicama je 130 osoba zbog koronavirusa. Iz UKC-a u Banjoj Luci su i prije nekoliko dana naveli da se uveliko spremaju za povećanje broja zaraženih.

„Pretpostavke epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije su da nam slijedi neki talas na jesen. Da li će biti u onom obliku kakav je bio – ne znamo, ali će sigurno biti porast broja oboljelih. Sigurno će i naše ministarstvo i Svjetska zdravstvena organizacija dati nove preporuke i mi pratimo šta se dešava u svijetu“ , kaže Vlado Đajić direktor UKC-a.

Najveći broj zaraženih i dalje je u Banjoj Luci. Na sjednicama Kriznog štaba u ovom gradu, razgovarano je i o ovom problemu, ali za sada - bez ikakvih mjera.

„Mi smo izvršili preraspodjelu radnika, covid odjele dodatno aktivirali, covid ambulante dodatno osnažili svoje kapacitete. Ja sam pitao u Dom zdravlja da li je potrebno sa nekim mjerama - rekli su da nije potrebno“, izjavio je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP).

Nadležni kažu kako je sreća što zaraženi pacijenti u ovom trenutku nemaju jače simptome. Napominju i da je u Domu zdravlja u Banjoj Luci počela vakcinacija četvrtom dozom, odnosno drugom buster dozom.

federalna.ba

koronavirus Banja Luka cijepljenje vakcinacija
Banja Luka Banjaluka Evropski centar za mir i saradnju Doris Pack biskup banjalučki Franjo Komarica
0 20.09.2023 17:04
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51
Christian Schmidt biskup banjalučki Franjo Komarica Franjo Komarica Banjaluka Banja Luka
0 17.09.2023 19:09
Lazarevo Banja Luka tijela
0 13.09.2023 12:04
sindikati protesti Banjaluka Banja Luka
0 11.09.2023 20:33
protest Banja Luka Banjaluka opozicija RS
0 07.09.2023 20:21