videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

U 'Pavarottiju' održana projekcija filmova s Festivala animiranog filma u Neumu

U sklopu trećeg festivala kulture i umjetnosti Mix Art Fest u Muzičkom centru Pavarotti održana je projekcija filmova sa ovogodišnjeg Festivala animiranog filma u Neumu. Prikazivanje je upriličeno za učenike nekoliko osnovnih škola sa područja Mostara. Ovaj događaj je, ističu iz centra Pavarotti, kruna dugogodišnje saradnje sa neumskim organizatorima.

Projekcije filmova sa finalne večeri NAFF festivala, u trajanju od oko 40 minuta, održane su za učenike osnovnih škola sa područja Mostara. Festival animiranog filma Neum je međunarodnog karaktera, a mladi ljubitelji kinematografije kažu da su uzbuđeni jer im je pružena jedinstvena prilika da uživaju u najboljim projekcijama iz filmske animirane industrije.

Ovom projekcijom u Muzičkom centru Pavarotti ozvaničen je početak projekta Sedmica filma, a koja se odvija u sklopu Mix Art Festivala.

„Nastavak ovog filmskog programa ćemo imati u petak, kada je zakazan jedan okrugli sto o dokumentarizmu kao prostoru slobode. Inače, taj kompletan dokumentarni program realizujemo sa Akademijom dramskih umjetnosti iz Zagreba. On će trajati od petka do nedjelje“, kazao je Elvedin Nezirović, glasnogovornik Muzičkog centra Pavarotti.

Direktorica Muzičkog centra Tajma Guzin ističe kako im je cilj kroz ovakve projekte pokazati kako oni nisu samo bazirani na muzički sadržaj. Ideja je, kaže, mladima u Mostaru pružiti priliku da se uključe i ovakav vid umjetnosti: „Naš cilj je da se proširimo i na filmsku umjetnost, na radionicu fotografije, radionicu vizualne umjetnosti, što uključuje i film. Dugo godina je NAFF, odnosno škola crtanog filma radila u prostorijama i bila dio Muzičkog centra Pavarotti, tako da smo i sada nastavili ovu saradnju“.

Dodaje kako u planu imaju u budućnosti organizovati škole i radionice o temi animiranog filma koje će biti dostupne svima koji imaju interese prema ovoj umjetnosti.

federalna.ba

Muzički centar Pavarotti NAFF Neum Mostar
Mostar Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 27.01.2023 13:10
prometna nesreća Neum
0 27.01.2023 10:01
Hotel Neretva Neretva Mostar
0 25.01.2023 21:51
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Mostar Stolac Grabovica
0 25.01.2023 20:00
Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika Mostar
0 24.01.2023 20:36