U Parizu sutra svečana 49. dodjela francuskih filmskih nagrada Cezar

U Parizu sutra svečana 49. dodjela francuskih filmskih nagrada Cezar

Francuska Akademija filmske umjetnosti sutra uveče će u Parizu održati 49. dodjelu nagrada Cezar, a favoriti su dva ostvarenja "Le Regne animal" (Životinjsko carstvo) Thomasa Cailleya sa 12 nominacija i "Anatomie d’une chute" (Anatomija pada) Justinea Trieta sa 11 nominacija, prenijeli su francuski mediji.

Iako je film "Životinjsko carstvo" dobio najviše nominacija, veći favorit bi moglo da bude ostvarenje "Anatomija pada" pošto je osvojilo nekoliko nagrada preko Atlantika, ocijenili su mediji. To ostvarenje je dobilo dvije američke nagrade za film i televiziju (Zlatni globus) za najbolji strani film i najbolji scenario, kao i nagradu britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) za najbolji originalni scenario.

Film je takođe dobitnik Zlatne palme na Kanskom međunarodnom festivalu 2023. godine, a za prestižnog Oscara čija je dodjela 10. marta, dobio je pet nominacija.

Domaćini svečanosti će biti poznati glumci i reditelji, među kojima Juliette Binoche, Benoit Magimel i Berenice Bejo. Ceremoniju će voditi glumica Valerie Lemercier.

I Glumica Judith Godreche govoriće na dodjeli nagrada. Ona je u januaru podnijela tužbu protiv dva reditelja, Benoa Jacquota i Jacques Doillon za silovanje dok je bila maloljetnica. Oba reditelja su odbacila njene optužbe.

Počasnog Cezara će dobiti američko-britanski reditelj Christopher Nolan čiji je film "Oppenheimer" veliki favorit za Oscara i nominovan je za Cezara u kategoriji najboljeg stranog filma. Počasnog Cezara će dobiti i francuska glumica i rediteljka Agnes Jaoui.

Ceremonija će biti održana u poznatoj dvorani Olimpija u Parizu, a prenos uživo kao i svake godine povjeren je televiziji Canal+.

Prošlogodišnji dobitnik Cezara za najbolji film bilo je ostvarenje Dominika Molla "La nuit du 12" (Noć 12.). U pitanju je triler inspirisan stvarnim događajima.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oscarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

federalna.ba/Beta

nagrada Cezar Francuska