videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

U organizaciji Crvenog križa Doboj Jug održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Općinska organizacija Crvenog križa Doboj Jug, u okviru redovnih aktivnosti organizirala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi za potrebe Opće bonice u Tešnju. Akciji se odazvalo četdesetak dobrovoljnih davalaca medju kojima su i pripadnici OS BiH iz dobojske kasarne.

Među četrdesetak dobrovoljnih davalaca, koji su, nakon liječničkog pregleda dali krv ima  i onih koji prvi puta daruju dragocjenu tečnost.

 „Kao mala se sjećam da je moj otac godinama bio dobrovoljni davalac krvi. Hvala Bogu eno ga živ zdrav i vitalan. Naravno to je, Božija odredba, ali mislim da to pozitivno utječe na zdravlje. Zato me je to i ponukalo, ali i da pomognem ljudima“, kazala je Darija Tarabar, dobrovoljni davalac krvi.

 „Dobra stvar za onoga koji daje, ali i za onoga kome će trebati. Tako da ne gleda čovjek koliko će, kada i  koliko puta dati“, smatra Salih Lingo, dobrovoljni davalac.

Akciji su se odazvali i dobrovoljni davaoci, pripadnici OS BiH iz kasarne u susjednom Doboju.

„Da podržimo davaoce krvi i da budemo, prije svega primjer da se odazovemo na ovakve i slične akcije kako bi pomogli i dali krv onima kojima je to najneophodnije“, rekao je Namir Halilović, poručnik OS BiH.

 „Na spisku imamo njih oko 290 i svi su aktivni“, kaže Adil Krličević, predsjednik sekcije dobrovoljnih davalaca krvi OO CJ Doboj jug.

Organizatori su zadovoljni odzivom, ali bi, kažu željeli da je medju davaocima više mladih na čemu će se, u narednom periodu, očito morati aktivno raditi.

„Zadovoljan sam da svaki puta imamo sve veći broj. Evo sada imamo tri osobe koje su novi davaoci krvi, prvi puta pokušavaju da daju, ali bih bio zadovoljniji da se uključi i naša omladina“, poručuje Sabit Šiljić, predsjednik OO CK Doboj Jug.

 „Pozivamo ovom prilikom i sve mlade da se uključe u ove akcije i da daju krv već od malih nogu“, kazao je Mirnes Tukić, načelnik Općine Doboj Jug.

OO CK u Doboj Jugu ovoga puta je organizirala akciju za potrebe Opće bolnice u Tešnju, a redovne su i akcije popunjavanja zaliha krvi  i za Kantonalnu bolnicu u Zenici i UKC u Tuzli.

federalna.ba

Doboj Jug darivanje krvi
Bihać Crveni križ Bihać darivanje krvi
0 13.09.2022 17:56
darivatelji krvi darivanje krvi Kladanj
0 04.09.2022 14:57
krv darivatelji krvi darivanje krvi
0 09.08.2022 21:54
Doboj Jug Marš mira Srebrenica
0 08.07.2022 18:47
Anis Hadžikadunić Doboj Jug Formula 1 Makljenovac
0 26.06.2022 19:00