U Orašju za Dan grada čobanac i fiš – jer turizam bez gastronomije je tek pola posla
Posavski kraj poznat je po raznim gastronomskim specijalitetima, a na tronu su čobanac i fiš, koji se spremaju za sve važnije svečanosti i događaje. Lovci i ribolovci te kuhari amateri svake godine u oktobru za Dan grada Orašja udruže snage i skuhaju nekoliko stotina litara ovih ukusnih specijaliteta, kojima počaste svoje građane, ali i goste. Ove godine je kulinarsko umijeće pokazalo više od 20 timova, a jela koja su pripremili posjetitelji su pojeli u slast.
Gastro fest u Orašju zauzima značajno mjesto na turističkoj mapi grada i svake godine manifestacija je sve brojnija i posjećenija.
„Turizam bez gastronomije je tek pola posla. Trebamo predstavljati ono što znamo i što imamo. Danas i kuhamo od namirnica iz ovoga kraja, to je riba iz rijeke Save a što se tiče divljači, to je od Lovačke udruge, sa naših terena“, kazao je Mato Dominković, kuhar fiša.
Kuhače i kotlića prihvatili su se i bajkeri, koji su pripremali oba specijaliteta i pokazali da su odlični kuhari.
„Ja pravim fiš, to je baranjski fiš, jedan recept koji imam, svi ga hvale i vidi se po količini pojedenog“, kaže Josip Dominković, dopredsjednik MK Posavac iz Orašja.
Posjetitelji su znatiželjno pratili pripremu ovih delicija, pokušavali otkriti tajne recepture i s nestrpljenjem iščekivali njihovu degustaciju.
„Ovo je čobanac, što su ga upravo radili čobani u Hrvatskoj. Oni ponesu od kuće neko papriku, neko paradajz, neko lukovicu, neko meso - u svakom slučaju niko nije fantove nosio. I to su bili čobanci. Ja se i dalje držim tog recepta – čisto, prirodno, domaće“, govori Đuka Džoić, kuhar čobanca.
„Sto kilograma mesa smo samo kupili, juneći but, da svi mogu konzumirati - mi smo mještovita sredina, da tako kažemo. Preko 200 litara čobanca će biti skuhano“, dodaje Josip Pejić predsjednik Lovačke udruge Sava iz Orašja.
Za kompletniji meni pobrinuli su se majstori za tijesta, koji su bili zaduženi za tradicionalne uštipke.
„Danas smo ispekli oko 2.640, a prošli put smo ispekli 1.610 – znači, pojačali smo još za 10 kilograma brašna. Narod voli ovo, jer ih podsjeća na baku, na djeda, na njihove majke. Nažalost, to više nema ko raditi nego ovako spada na nas dvojicu“, kažu Joža i Stjepan Živković.
Cilj Gastro festa je promocija domaće hrane, razmjena recepata i savjeta, prvenstveno druženje, a za uloženi trud kuhari su dobili i prigodne darove. Najveći im je, kažu, što su svi tanjiri ostali prazni.
federalna.ba