videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

U Neumu će ljetovati brojni domaći, ali i turisti iz zapadnih tržišta

Naša ekipa posjetila je Neum i provjerila kako teku pripreme za turističku sezonu. Premda je nemoguće ponoviti sezonu iz 2019. godinu, čini se da će i ova biti uspješna. U Nemu će ljetovati brojni domaći gosti, ali i sve više turista iz, kako to kažu turistički znalci, zapadnih tržišta.

Za vrijeme našega posjeta u Neumu je kupača bilo nešto manje – no, dovoljno hrabrih da se odvaže i zaplivaju u ne tako temperaturno ugodnom moru.

Neum se užurbano priprema za sezonu. Ugostiteljski se objekti ušminkavaju, a općinske vlasti uređuju mjesnu infrastrukturu da bi sezona bila besprijekorna. Uređuje se šetnica i rasvjeta uz obalu.

„Ovih dana ide montaža kućica i štandova za prodaju. Želimo da u Neumu uradimo nešto na izgledu, pogotovo glavne šetnice“, kaže općinski načelnik Dragan Jurković (HDZ BiH).

Sudeći prema predsezoni, turistički radnici bi mogli zadovoljno trljati ruke i kada je riječ o sezoni, ali i postsezoni. Najava i bukinga već ima, a konačno se vraća i konferencijski turizam. Ljudi su se nakon dvije pandemijske godine zaželjeli putovanja.

„Veseli to što najave sada dolaze puno ranije nego prije u protekle 2 godine. Već dobijamo najave za 7., 8., 9. i 10. mjesec - nije više ono vrijeme last minute bukinga“, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera HNK-a.

U posljednjem desetljeću Neum ide u korak s europskim destinacijama kada je riječ o kvaliteti smještajnih kapaciteta. Nekoliko je novih hotela koji doista i najizbirljivijem gostu nude vrhunske usluge.  U korak ih prate i privatni iznajmljivači koji, također, očekuju dobru posjećenost.

Trend poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa su cijene više do 20 posto. Time, ističu, turistički radnici među ostalim, moraju i spašavati radna mjesta, budući da kvalitetne radne snage manjka. Mnogo je posla s kojim bi se Neum morao uhvatiti u koštac da bi postao prepoznatljivija destinacija. Jedan od žurnih koraka je, upozoravaju tamošnji turistički radnici, osnutak lokalne turističke organizacije.

„I trebamo raditi na destinacijskom menadžemntu. Ta turistička zajednica treba biti financijski samoodrživa. Mi sada nemamo ni promociju destinacije, nemamo produkta koju bi destinacija trebala nuditi. Zaleđe Neuma je totalno neiskorišteno, a veliki je potencijal“, navodi hotelijer Davor Krešić.

Naša ekipa u Neum je stigla novom cestom koja ga spaja sa Stocem. Trebala bi, obećano je, biti gotova do srpnja. Kada bude završena, u Neum će se moći stići za manje od sat. Ne treba ni govoriti koliko je to značajno – i za tamošnji turizam i za turiste koji će, među ostalim, izbjeći višesatno čekanje na granicama.

federalna.ba

Neum turizam