U neredima u Dublinu povrijeđeni policajci, zapaljene trgovine i auta
(Izvor: EPA-EFE/MOSTAFA DARWISH)

U neredima u Dublinu povrijeđeni policajci, zapaljene trgovine i auta

U toku je čišćenje u Dublinu, u Republici Irskoj, nakon nereda koji su izbili nakon što su troje djece i jedna žena povrijeđeni u napadu nožem. Petogodišnja djevojčica je u kritičnom stanju, šestogodišnjakinja ima povrede glave, a žena je teško bolesna, prenosi RTÉ News.

Dječak od pet godina ima lakše povrede i otpušten je iz bolnice.

U neredima je povrijeđeno nekoliko policajaca, a trgovine, automobili i vozila javnog prevoza vandalizirani, saopštila je policija.

Napad nožem dogodio se ispred Gaelscoil Choláiste Mhuire, osnovne škole u centru grada, iza 13:40 po lokalnom vremenu u četvrtak. Osumnjičeni je muškarac u 40-im godinama koji je takođe teško povrijeđen. Policija je dodala da u ovom trenutku ne sumnjiči nikog drugog i da prati preciznu liniju istrage. Izvori su za BBC naveli da je muškarac osumnjičen da je izvršio napad irski državljanin, koji u toj zemlji živi 20 godina.

Šef An Garda Síochána (irske policijske snage) Drew Harris rekao je novinarima u četvrtak navečer: "Znamo šta se dogodilo, ali motiv za to je potpuno nejasan." Interventna policija raspoređena je nakon što je izbio nered u centru grada, u blizini mjesta napada, uključujući ulicu O'Connell koja je jedna od glavnih trgovačkih ulica u Dablinu.

Harris je za nerede okrivio "luđačku, huligansku frakciju vođenu ideologijom krajnje desnice", koja je učestvovala u nasilju dok je policija pokušavala da zaštiti mjesto napada radi istrage.

"Postoje sramotne scene u smislu velike istrage, održavanja mjesta događaja, prikupljanja dokaza", rekao je on. “Molimo ljude da se ponašaju odgovorno, da ne slušaju dezinformacije i glasine koje kruže društvenim mrežama. "Činjenice se utvrđuju, ali one još uvijek nisu jasne i mnogo glasina i insinuacija se širi u zlonamjerne svrhe."

U vezi sa teško povrijeđenom djevojčicom, Harris je rekao: "I dijete i njena porodica prolaze kroz grozan period."

U saopćenju objavljenom kasno u četvrtak navečer, Patrick McMenamin je rekao da su "značajne nivoe javnih nereda, kriminalne štete i nasilja izvršili nasilni pojedinci u centru grada Dablina". Dodao je da neredi u četvrtak navečer nisu povezani s ranijim napadom nožem. "Bilo je to neopravdano zlostavljanje", dodao je.

Vjeruje se da niko nije teško povrijeđen. Nakon što su se neredi oko ponoći smirili, više od 400 policajaca ostalo je u patroli u centru Dablina tokom noći.

Irski predsjednik Michael D Higgins osudio je napad i nerede koji su uslijedili, za koje je rekao da "zaslužuju osudu svih onih koji vjeruju u vladavinu prava i demokratiju".

Govoreći u četvrtak popodne, jedan svjedok je za irsku nacionalnu televiziju RTÉ rekao kako su ona i još jedan prolaznik nožem razoružali muškarca.

Siobhan Kearney je tu scenu opisala kao "apsolutno nestvarnu".

Pretpostavlja se da je grupa male djece bila u redu ispred škole kada je muškarac započeo napad nožem. "Ovaj napad nas je sve šokirao i ne sumnjam da će odgovorna osoba biti izvedena pred lice pravde", rekla je irska ministrica pravde Helen McEntee.

"Međutim, moje misli su sada s nedužnom djecom i ženom koja je napadnuta, njihovim porodicama i onima koji se brinu o njima u ovom trenutku."

federalna.ba/BBC

neredi Sjeverna Irska napad
Huti napad SAD Velika Britanija
0 20.02.2024 09:32
Huti napad
0 19.02.2024 11:37
plemena napad Papua Nova Gvineja
0 19.02.2024 08:46
Ukrajina napad skladište nafte Kursk
0 15.02.2024 08:45