videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

U nekoliko godina preko 30 napada na Bošnjake u povratničkim mjestima

Tri dana nakon premlaćivanja, devetnaestogodišnji Osman Mehanović iz Bratunca oporavlja se. Kaže da zbog napada koji je i 31 godinu nakon rata poprimio nacionalističke razmjere, sada živi u strahu. Postavlja se pitanje zašto su maloljetnici iz ovih pobuda napali Mehanovića, ali i zašto prvi čovjek opštine šuti.

Uz gnusne nacionalističke psovke i uvrede na javnom mjestu u Bratuncu, tri maloljentika srpske nacionalnosti, nakon povika i dobacivanja, pretukla su devetnaestogodišnjeg Bošnjaka Osmana Mehanovića. Tek nakon što se u medijima pojavila ova nemila informacija, šturim saopćenjem za javnost  oglasila se Policijska uprava Zvornik. Počinioci su identifikovani, a s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, postupak je u nadležnosti Tužilaštva, navedeno je.

„Ne volim što to kažem, ali ovaj je napad bio na nacionalnoj osnovi. Meni je jako žao što u 21. vijeku postoji još mrženje među ljudima, a to je na našem području, u ovako malo gradu jako zastupljeno“, kaže Mehanović.

„Ovo što se desilo i šta su mu sve rekli, da su ga istukli na nacionaolnoj osnovi, nikad ne bi rekao da su ostali Srbi na nacionalnoj osnovi. Mene su zvali mnogi Srbi, žale što se to desilo“, ističe Osmanov otac Hazir Mehanović.

Iz podrinjskih udruženja koja okupljaju preživjele kao i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida navode da je napad na Osmana Mehanovića još jedan od dokaza da je situacija u RS-u pogoršana. Također, pozivaju i međunarodne snage da reaguju. Bošnjaci iz Bratunca sa kojima smo razgovarali osuđuju napad na Mehanovića.

„Osuđujemo taj čin i nadamo se da će policija, sudstvo, tužilaštvo, raditi svoj dio posla“, poručuje Enver Šećić, zamjenik predsjednika Saveza RVI TK-a.

„Normalno da to osuđujem. Policija neka odradi svoj dio posla, šta i kako treba. Momci koji su to uradili neka odgovaraju“, kaže Safet Golić, odbornik u Skupštini Opštine Bratunac (SDP).

Napad na Osmana Mehanovića nije izdvojen, niti jedini. U proteklih nekoliko godina evidentirano je preko 30 napada na Bošnjake u povratničkim mjestima. No, reakcija nadležnih u RS-u izostaje.

„Nažalost, ovdje se radi o maloljetnicima koji su podlegli jednoj opštoj atmosferi i političkoj ideologiji koja preovladava, a to je ideologija mrženje, podjela, ideologija u kojoj se povratnici gledaju kao nekakvo maligno tkivo koje treba otkloniti“, izjavio je Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH (SDP).

„Ova djeca nisu u pretukla Osmana nego ga je pretukao sistem koji dozvoljava ovakve pojave bez rigoroznih sankcija kakve bi trebale da uslijede“, zaključuje potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Na potezu su policija, tužilaštvo i sud koji bi trebali spriječiti i sankcionisati ovakve pojave. Načelnik Bratunca Lazar Prodanović oglušio se na naše pozive i sms poruke da prokomentariše ovaj nemili događaj. Otvoreno je pitanje na koje nismo dobili odgovor, kakva poruka se šalje Bošnjacima u RS-u, kada tamošnja vlast i dalje nijemo posmatra i ne sankcioniše slične događaje.

federalna.ba

Bratunac napadi na povratnike
vršnjačko nasilje Bratunac Srebrenica
0 14.11.2023 18:57
Lazar Prodanović Mreža Bratunac SNSD
0 07.11.2023 21:56
javna kuhinja Baby javna kuhinja Bratunac
0 30.10.2023 19:08
Boriša Simanić košarka košarkaš Bratunac
0 20.10.2023 22:21
napadi na povratnike Mreža
0 26.09.2023 22:02