U nastavku akcije “Kodeks“ SIPA slobode lišila jednu osobu
(Izvor: Ilustracija)

U nastavku akcije “Kodeks“ SIPA slobode lišila jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, u utorak su u nastavku operativne akcije “Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stanove i druge prostorije i pokretne stvari na šest lokacija, pri čemu su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo ’lažno predstavljanje’ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29 Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine“, saopšteno je iz SIPA-e.

Osoba lišena slobode je sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predana u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

“Aktivnosti u predmetu ’Kodeks’ su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i bivšeg direktora Obavještajno sigurnosne agencije, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti kao i druge nezakonitosti“, navodi se u saopštenju.

federalna.ba/AA
SIPA akcija hapšenje