U napadima Izraela od 7. oktobra u Gazi ubijeno 29.606 Palestinaca
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

U napadima Izraela od 7. oktobra u Gazi ubijeno 29.606 Palestinaca

U napadima Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da su najmanje 92 Palestinca ubijena, a 123 su povrijeđena u posljednja 24 sata dok Izrael nastavlja s napadima na opkoljeni Pojas Gaze.

"Izraelski okupatori počinili su osam masakara nad porodicama u Pojasu Gaze, ostavivši 92 ubijene osobe i 123 ranjenih u posljednja 24 sata", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se i da su mnogi ljudi i dalje zarobljeni ispod ruševina i na putevima, a spasioci ne mogu doći do njih.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

federalna.ba/AA

Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael