U najvišem sudu UN počinje ročište o izraelskom vojnom upadu u Rafu
(Izvor: Ramadan Abed/Reuters)

U najvišem sudu UN počinje ročište o izraelskom vojnom upadu u Rafu

U najvišem sudu UN danas počinje dvodnevno ročište o zahtjevu Južne Afrike da se zaustavi vojna operacija u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze u koji se od sukoba sklonilo više od polovine stanovnika te palestinske teritorije.

Južna Afrika je četvrti put zatražila od Međunarodnog suda pravde (MKS) da naredi hitne mjere otkako je ta zemlja pokrenula proces o optužbama da se izraelske vojne akcije u ratu protiv Hamasa graniče sa genocidom.

Izrael tvrdi da je Rafa posljednje uporište ekstremističke organizacije Hamas i odbacuje upozorenja SAD i drugih svojih saveznika da će velika operacija u tom gradu biti katastrofalna za civile. Južna Afrika je zatražila od suda da naredi Izraelu povlačenje iz Rafe, preduzme mjere da se osigura neometan pristup zvaničnicima UN, humanitarnim organizacijama i novinarima u Pojas Gaze i da za sedam dana podnese izvještaj kako se ispunjavaju ti zahtjevi.

Na ranijim ročištima Izrael je oštro porekao genocid u Gazi i tvrdio da radi sve kako bi poštedio civile, te da samo cilja ekstremiste Hamasa čija je taktika da se kriju u civilnim područjima što otežava izbjegavanje civilnih žrtava.

U januaru su sudije naredile Izraelu da učini sve kako bi spriječio smrt, razaranje i sve akte genocida u Gazi, ali sudsko vijeće nije naredilo kraj vojne ofanzive koja je opustošila malu enklavu.

Sud je u martu izrekao drugu naredbu da Izrael mora primjeniti mjere da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi otvaranjem više kopnenih prelaza kako bi se omogućilo da se isporuči hrana, voda i gorivo i druge zalihe.

Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze je raseljena od početka rata izazvanog napadima Hamasa na jug Izraela 7.oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi , uglavnom civila i na palestinsku teritoriju odvedeno više od 250 talaca.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je u ratu ubijeno više od 35.000 Palestinaca, ali ne pravi razliku između civila i boraca u bilansu žrtava.

Južna Afrika je inicirala sudski proces u decembru 2023. 

Vladajuća partija u toj zemlji Afrička nacionalna unija već dugo poredi izraelsku politiku u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali sa svojom istorijom pod režimom aparthejda kada je vladala bijela većina.

U nedjelju je Egipat najavio podršku ovom sudskom procesu.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da izraelske vojne akcije "predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava, humanitarnog prava i Četvrte Ženevske konvencije iz 1949. godine o zaštiti civila tokom rata".

Nekoliko zemalja je takođe nagovijestilo plan da interveniše, ali su za sada samo Libija, i Kolumbija podnijele zvaničan zahtjev da to učine.

federalna.ba/Beta

UN Rafa Izrael