U Muzeju književnosti predstavljene knjige za djecu autorice Leile Kulenović

U Muzeju književnosti predstavljene knjige za djecu autorice Leile Kulenović

Knjige za djecu "Kako je priča dobila kuću" i "Kako su slova obukla šarenu odjeću" autorice Leile Kulenović predstavljene su večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Istovremeno, otvorena je i izložba ilustracija te višestruke talentovana autorice.

Leila Kulenović, magistrica Komparativne književnosti i Historije umjetnosti, u ovim dvjema knjigama spojila je svoje dvije velike ljubavi - prema književnosti, odnosno pisanoj riječi te likovnoj umjetnosti odnosno "slikanoj riječi", navodi se u saopćenju Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Knjige su nastale nakon što je autorica saznala koliko su pozitivne reakcije djece na njene izmišljene priče.

- Moj sin je u vrtiću dobio zadatak da ispriča drugarima svoju omiljenu priču. On je od svih priča koje sam mu čitala ispričao onu o porodici maslačaka koju sam ja izmislila. Nakon što mi je učiteljica rekla koliko su se djeca smijala i kako su pozitivno reagovala upalila mi se lampica da je možda vrijeme da se ozbiljnije latim pera i kista – kazala je Kulenović.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da Bosni i Hercegovini nedostaje ilustratora za djecu i da joj je drago što je ova autorica ujedno i ilustratorica svojih djela.

- Taj prvi susret sa knjigom koja je ustvari i prva igračka postajaće sve važniji. Zato je njen izgled veoma bitan jer većinu tekstova možemo čitati i online. Nisam protiv toga da živimo u digitalnom svijetu, ali duboko vjerujem da knjiga kao predmet ima mjesto u našoj historiji i odgoju budućih generacija. Osim toga, naš Muzej ima već nekoliko godina program koji se zove odgoj muzejske publike i za nas su ova djeca koja su danas došla na promociju u budućnosti ljudi koji će voditi našu instituciju – kazala je Šehabović.

Knjiga pod nazivom "Kako je priča dobila kuću" priča priču o priči. Ispričana je u rimovanim stihovima i na slikovit način podstiče maštu čitalaca i oživljava sjećanja na djetinjstvo.

Druga knjiga nosi naslov "Kako su slova obukla šarenu odjeću" a pisana je, također, u formi rimovanog stiha, sa okvirnom pričom koja govori o tome kako su slova i patuljci krenuli na zabavu, ali im trebaju šarena odijelca, koja im zapravo kroje mali čitaoci bojeći svako slovo abecede, jer je ova edukativna knjiga ujedno i bojanka. Autorica je napomenula da je u pripremi i ćirilično izdanje knjige prilagođeno azbuci.

Na promociji je organizovana i radionica za djecu na kojoj su mališani mogli bojiti listove iz jedne od knjiga koja je ujedno i bojanka.

Knjige se mogu naručiti direktno od same autorice, a dostupne su i u knjižari Bajkologija.

federalna.ba/Fena

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Jurislav Korenić Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Kamerni teatar 55
0 05.03.2024 21:19
Karim Zaimović Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
0 23.08.2023 21:33
stećci Stećci- svjetska baština UNESCO-a galerija MAK Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH HKD Napredak
0 03.05.2023 22:15
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
0 06.01.2023 09:49
Tin Ujević Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Obećano ostrvo Sarajevo Domagoj Margetić
0 13.11.2022 13:25