U Muzeju književnosti otvorena izložba posvećena maestru Esadu Arnautaliću
(Izvor: Fena/ Muzej književnosti)

U Muzeju književnosti otvorena izložba posvećena maestru Esadu Arnautaliću

Izložba "Maestro Esad Arnautalić - Sve bilo je muzika" autorice muzejske savjetnice Amine Abdičević otvorena je sinoć u galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Esad Arnautalić bio je kompozitor, dirigent i muzički producent, a više od 50 godina bio je aktivni učesnik razvoja muzike u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Arnautalićevo ime je zlatnim slovima upisano u cjelokupnu istoriju sarajevske i bosanskohercegovačke popularne muzičke scene. Njegov urednički, kompozitorski, aranžerski, dirigentski te cjelokupan muzički opus stvorili su neizmjeran uticaj na razvoj poularne muzike u našoj zemlji.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović je kazala da je riječ o prvoj od niza izložbi koje će nastati iz novoformirane muzejske zbirke "Književnost i popularna kultura".

- Zahvaljujući istraživanjima naše kustosice muzejske savjetnice Amine Abdičević odlučili smo da pokušamo zabilježiti kulturu, najviše grada Sarajeva, ali naravno i cijele Bosne i Hercegovine koja je vezana za književnost i performativnu umjetnost, a spada u popularnu kulturu. Želimo da radimo istraživanja historije naše zemlje, posebno period iz 80-ih godina prošlog stoljeća - kazala je Šehabović.

Izložbu je otvorio Ranko Rihtman, kompozitor, dirigent, pijanista, aranžer i dugogodišnji član kultne sarajevske grupe "Indexi" koji je sa Arnautalićem rame uz rame radio 20 godina kao dio tadašnjeg Plesnog orkestra RTV Sarajevo.

- Esad Arnautalić bio je talentiran muzičar, ali i čovjek koji stremi visokoj esteteci i visokim ciljevima u svemu što je radio. Eso je dio te osnovne linije koja je pozicionirala grad Sarajevo kao jedan od važnih muzičkih centara u tadašnjoj Jugoslaviji. On nije dao veliki broj kompozicija, ali one koje su ostale iza njega su vrhunske i vječne – kazao je Rihtman.

Na otvorenju je nastupio hor sarajevske osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" koji vodi nastavnica Alma Šuman, a otpjevali su dvije pjesme koje je komponovao Arnautalić - "Djeca su vojska najjača" i "Ostajte ovdje".

Izložba je ralizirana zahvaljujući podršci kompanije BH Telecom i Općine Novi Grad Sarajevo.

Autorica izložbe Amina Abdičević je zahvalila na pomoći u produkciji izložbe i prateće publikacije Ismeti Dervoz, Zlatanu Izetbegoviću, Valerijanu Žuji, Josipu Pejakoviću, Gradimiru Gojeru, Adisu Eliasu Fejziću, Elmi Čaušević-Mujezinović, Amiru Misirliću, Zoranu Kuburi, Seadu S. Fetahagiću te RTV BiH i Kinoteci BiH za profesionalnu pomoć, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

federalna.ba/Fena

maestro Esad Arnautalić izložba galerija MAK