videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

U Mostaru održana konferencija o ženama u poslovnom svijetu

U organizaciji M.T. Abraham grupe i bosanskohercegovačkog izdanja Večernjeg lista u Mostaru je održana konferencija o ženama u poslovnom svijetu. Šest uspješnih žena prenijelo je svoja iskustva na putu izgradnje vlastite karijere,ali u upozorilo na potrebnu stvarne ravnopravnosti i istinski rodni paritet u bh. društvu.

Biti uspješna žena u, htjeli priznati ili ne, muškom svijetu pravi je izazov.  Često se uspjeh mjeri položajem, novcem i kapitalom, no on je, poručeno je, mnogo  više.  

„Mi u politici možemo se smatrati uspješnim, ali ja smatram sve žene uspješnim, čak i one koje uživaju u domaćinstvu i odluke se da odgajaju djecu. Jer što ima ljepše i bolje nego odgajati djecu, dati im svu ljubav ovoga svijeta“, istakla je Edita Đapo, ministrica turizma i zaštite okoliša FBiH.

Važno je samo da je to ženin izbor, a ne zadovoljavanje društvene norme. One koje se, pak, odluče graditi i poslovnu karijeru - na tome putu imaju brojne izazove. No, to ih ne smije omesti. Dapače. Ženi je potrebno samo dati priliku.

„Žene su se pokazale i kao dobri menadžeri i lideri i osobe koje su spremne donositi odluke i upravljati kriznim situacijama. Treba im dati priliku. Međutim mislim da je dio odgovornosti i na nama ženama, da se izborimo za sebe“, naglašava zamjenica direktora Auminiji industrije Mostar Suzi Mikulić.

„Možemo da otvoreno govorimo o problemima, da tražimo od naših predstavnika kojima smo dali glas prilikom izbora da vode računa o našim potrebama, o našim pravima - bez obzira na to da li se to radilo o pravima žena, da li se to radilo o pravima ljudi na zapošljavanje“, kazala je Sabina Softić, regionalna partnerica za usluge revizije kompanije Deloitte BiH.

Nažalost, mnoge odustanu od borbe jer su u dvojbi između karijere i obitelji. Nerijetko su manje plaćene od svojih muških kolega, često nemaju pravo na porodiljni dopust ili su ostale bez posla upravo zbog trudnoće.

federalna.ba

Grad Mostar konferencija žene u poslovnom svijetu
Hercegovačno neretvanski kanton poljoprivreda konferencija
0 20.06.2022 17:55
Perspektive pristupa Jednog zdravlja Zenica zdravlje konferencija
0 15.06.2022 20:42
konferencija EU Zapadni Balkan
0 10.06.2022 16:16
cyber sigurnost Sarajevo konferencija
0 09.06.2022 18:52