videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

U Mostaru obilježena godišnjica stradanja trojice talijanskih novinara

U povodu 30. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI Marca Luchettija, Darija D'Angela i Alessandra Ota, koji su život izgubili 28. siječnja 1994. godine u Mostaru, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Talijanski veleposlanik u BiH Marco Di Ruzzo rekao je kako je obilježavanje ovog događaja još dirljivije jer nazoče obitelji poginulih talijanskih novinara.

- Još jednom smo, zajedno s gradonačelnikom Kordićem, rekli da je ovo događaj za kojega ne želimo da bude samo sjećanje na poginule novinare, nego događaja koji želi poslati poruku pomirenja i mira. Mnogi Talijani, kao ova trojica novinara, izgubili su živote u BiH u tom vremenu. To je dokaz koliko su Talijani bili blizu, još uvijek su blizu, narodima u BiH i imam običaj reći da su Talijani ovdje ostavili srce, a mnogi i više od toga – izjavio je veleposlanik Di Ruzzo.

Istaknuo je hrabrost trojice novinara koji su izvještavali o djeci i stradanju nevinih u vihoru rata, o njihovim patnjama i stradanjima.

- Uvijek kažem da je sjećanje na ova tri novinara dodatna stimulacija boljeg društva, demokratskog i multikulturalnog društva, koje će biti daleko od etničkih mržnji koje su prolile toliko krvi u ovoj zemlji, društva koja će s povjerenjem gledati u svoju europsku budućnost - naglasio je Di Ruzzo te dodao kako Italija iskreno vjeruje u put BiH ka Europskoj uniji, gdje će se graditi „naš zajednički dom“.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je tom prigodom poručio kako svijet nije izvukao pouke iz bespotrebnih ratova.

- Mislim da smo mi osobno u Mostaru izvukli pouku iz ovog nesretnog događaja, ali svjedoci smo da svijet nije. I danas ginu djeca i danas su ovo ponovno iste teme, kao da ne učimo iz ranijih lekcija. Ono što je danas posebno emotivno je da su došle i obitelji trojice novinara da zajedno s nama budu na komemoraciji. S njima smo imali priliku razgovarati u vijećnici i jako sam zahvalan da je obitelj nastavala osvještavati kako u ratu stradaju nevina djeca. Kroz fondaciju, koju su napravili i u kojoj svakodnevno rade pomažu djeci, a kroz njihovu fondaciju prošlo je preko 800 djece – istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Dodao je kako se treba prisjećati događaja iz prošlosti, ali i biti okrenut budućnosti i pokušati naći „svjetlo na kraju tunela kako bi djeci osigurali svjetlu budućnost“.

Andrea Luchetti, sin poginulog novinara, prisjetio se svog prvog dolaska u Mostar.

- Kao obitelj smo dugo razmišljali i razgovarali ima li smisla doći ovdje, prije svega zbog političkih razloga. Zaključili smo da ćemo doći jer smo se oca mogli prisjetiti i u Italiji, ovdje smo zbog vrijednosti koje ovo sjećanje donosi ovom društvu, a to je jedna veća vrijednost - kazao je je Luchetti.

On je mjesto pogibije svog oca prvi put posjetio prije 17 godina.

- Prvi put sam u ovo dvorište došao 2007. godine, u pratnji Zlatka, dječaka koji je bio skupa s mojim ocem i dvojicom novinara. Dok sam hodao ovim ulicama izgledalo mi je da se zgrade zatvaraju iznad mene, kako se cijela realnost urušava. 13 godina sam razmišljao o ovome dvorištu (…), ne volim iznositi privatne i osobne stvari, ali ovdje ih iznosim jer osjećam da sam među braćom, među osobama koje su patile i koje su propatile ono što smo i mi propatili, čak i gore - kazao je Luchetti.

Podsjetimo, novinari Marco Luchetti i dvojica tehničara Dario D’Angelo i Alessandro Oto, iz tršćanskog sjedišta RAI-ja, živote su izgubili 28. siječnja 1994. godine dok su pisali o djeci, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Trojica novinara su se našla usred artiljerijske vatre u istočnom dijelu Mostaru i stradali su u eksploziji minobacačke granate, pri tome spasivši život dječaka Zlatka Omanovića, kojeg su zaštitili svojim tijelima.

federalna.ba/Fena

Mostar godišnjica novinari Italijani
Mostarski sajam Sajam gospodarstva Mostar
0 20.04.2024 17:16
Mostar dekarbonizacija
0 17.04.2024 16:43
Sajam gospodarstva Mostar
0 16.04.2024 12:44