javljanje Kristine Marković (Federacija danas)

U mostarskom selu Kuti borba protiv Kamenoloma

U mostarskom selu Kuti mještani se bore, kako znaju i umiju, da spriječe prolazak teških mašina i novu ekološku katastrofu za grad Mostar. Početak radova na Kamenolomu je predviđen u blizini njihovih domova. 

Mještani su u dva navrata početkom ovog mjeseca blokirali prolaz teškim mašinama koje su trebale izaći netom iznad kuća i nastaviti radove na Kamenolomu.

Eksploatacija, miniranje i upotreba teške rudarske mašinerije koja bi se upotrebljavala prilikom gradnje Kamenoloma, trajno bi dovela do ekološke katastrofe, upozoravaju mještani sela Kuti.

“Ovo je vjerojatno jedna od zadnjih oaza netaknute prirode u Mostaru. Tajkuni neki kad dođu, sve unište. Ovdje brdo je iznad sela, treba da se minira vrh brda. Dovoljno je da se jedna stijena odvali i sve uništi”, upozoravaju mještani.

Dodaju kako tu ima, ipak, malo života - netko uzgaja voćku, ljudi imaju bazene, vraćaju se...

U selu živi 100-tinjak žitelja, njihove kuće su od Kamenoloma, kažu,  udaljene svega 200 metara, a ne 700, kako tvrdi investitor. Ogorčeni su s obzirom na to da je put i most iznad potoka Sušica koji su sami gradili uništen prilikom prolaska teških strojeva seoskim putem. Mještani upozoravaju da je teren miniran, čemu svjedoče i postavljena upozorenja.

“Nitko normalan ne može da vjeruje da je normalno da se dozvola izda u minskom polju i da se rizikuju životi tih ljudi, to je mimo svake logike. Mještani su primorani da ustaju u ranim jutarnjim satima da bi sprječavali te kamione jer u strahu su da oni ponovo ne pokušaju proći. Nas interesuje da li će ministarstvo izaći ovdje da utvrdi činjenično stanje. Čak mi ovim putem pozivamo gradonačelnika Marija Kordića da izađe na teren i netko iz njegove službe da utvrdi, ako već ne može on, stanje na terenu”, kaže Aner Osmanović, predsjednik Udruženja Eko Kuti.

Mještani će nastojati u narednom razdoblju i putem advokatskog tima da obustave gradnju.

federalna.ba

Mostar Kuti
Vedri osmijeh Mostar Danijela Kegelj
0 02.12.2021 20:42
Sunčane sportske igre Mostar
0 02.12.2021 18:26
Mreža Mostar
0 30.11.2021 21:35
HKD Napredak Mostar Herceg Stjepan Kosača slikovnica
0 29.11.2021 21:31
Mostar spomen obilježje
0 29.11.2021 11:27