U Mijanmaru od početka decembra 2021. ubijeno najmanje troje novinara
(Izvor: AA)

U Mijanmaru od početka decembra 2021. ubijeno najmanje troje novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopćila je da je vojna hunta u Mijanmaru od početka decembra prošle godine ubila najmanje troje novinara u toj zemlji.

U izvještaju IFJ-a se navodi da su u Mijanmaru ubijeni novinari Sai Win Aung, Pu Tuidim i Soe Niang.

“IFJ oštro osuđuje nastavak nasilja nad predstavnicima medija u Mijanmaru i poziva da se odgovorni odmah privedu pravdi“, navodi se u saopćenju te organizacije.

IFJ je dalje naveo da ta ubistva novinara predstavljaju eklatantno utišavanje kritičnih glasova od strane vojne hunte i zanemarivanje slobode medija samo zato što rade svoj posao.

U izvještaju se također navodi da je najmanje 46 novinara uhapšeno u Mijanmaru otkako je vojska preuzela vlast 1. februara 2021. godine.

Mijanmarska vojska je 1. februara prošle godine izvela puč i preuzela vlast u državi. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima sa sjedištem u Mijanmaru, više od 1.400 ljudi je ubijeno, a više od 10.000 demonstranata je uhapšeno u brutalnom gušenju masovnih protesta i pobune.

federalna.ba/AA

IFJ Mijanmar novinari ubistva