U Meksiku ubijen foto-reporter
(Izvor: Arhiv)

U Meksiku ubijen foto-reporter

Foto-reporter meksičkog lista "El Heraldo de Juarez" Ismael Villagómez podlegao je povredama nakon što je ranjen u napadu u meksičkom gradu Ciudad Juarez koji se nalazi nedaleko od američkog grada El Pasa. List navodi da je Villagómez ubijen dok je radio drugi posao kao vozač.

Pozivajući se na kancelariju državnog tužioca Chihuahua, list piše da je ubistvo vjerovatno povezano sa Villagómez novinarskim aktivnostima. Pozivajući se na policiju, "El Paso Times" objavio je da je tijelo Villagómeza pronađeno u njegovom automobilu.

Državni tužilac za sjevernu zonu Chihuahue Carlos Manuel Salas rekao je da je Villagómez možda stradao dok je radio kao vozač, ali će tužilaštvo istražiti sve moguće motive ubistva.

Trojica mogućih osumnjičenih za ubistvo privedena su sinoć i oni su saslušani. Komitet za zaštitu novinara pozvao je meksičke vlasti u objavi na platformi "X" da temeljno istraže slučaj. "Član 19", međunarodna organizacija za ljudska prava koja brani i promoviše slobodu izražavanja i informisanja, saopštila je ranije ove godine da je "broj napada ne novinare u Meksiku prošle godine premašio sve prethodne rekorde" i da se napadi sada dešavaju svakih 13 sati.

Ova organizacija je prošle godine registrovala 696 napada na novinare, u kojima je njih 12 ubijeno. 

federalna.ba/Srna

Meksiko ubistvo foto reporter