U Meksiku u jednom danu upucano pet novinara
(Izvor: Reuters)

U Meksiku u jednom danu upucano pet novinara

Pet meksičkih novinara je upucano i ranjeno u jednom danu, u najgorem danu nasilja nad pripadnicima sedme sile u toj zemlji u više od 10 godina.

U jednom od napada u utorak, četiri fotoreportera su upucana u blizini vojne kasarne u južnoj državi Guerrero nakon što su se vratili s mjesta zločina. Pokrivali su jedno od mnogih ubistava koja se skoro svakodnevno dešavaju u gradu Chilpancingo. Državni tužioci su rekli da smatraju da se radi o pokušaju ubistva.

Nekoliko sati kasnije, reporter Maynor Ramón Ramírez i njegov pratilac upucani su iz vatrenog oružja u susjednoj državi Michoacán.

Na dnevnoj konferenciji za novinare u srijedu, meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador rekao je da se takvi slučajevi moraju osuditi, misleći na pucnjavu u Guerreru, ali nije ponudio nikakve informacije o mogućem motivu napada. Do pucnjave je došlo samo nekoliko dana nakon što su tri novinara oteta i držana danima u Taxcu, također u državi Guerrero. Kasnije su pušteni, a nije bilo informacija o motivu njihove otmice.

Guerrero je bio poprište smrtonosnih borbi između desetak narko-bandi i kartela. Michoacán je pretrpio slične borbe između kartela Jalisco i lokalnih bandi.

Pucnjave i otmice u utorak označavaju neke jedan od najvećih masovnih napada na novinare na jednom mjestu u Meksiku u jednom danu još od 2012. godine, kada su tijela trojice fotoreportera pronađena u plastičnim vrećama bačenim u kanal u gradu Veracruz na obali Zaljeva.  Za ta ubistva okrivljen je nekada moćni narko-kartel Zetas.

Ranije ovog mjeseca, fotoreporter u meksičkom pograničnom gradu Ciudad Juarez pronađen je ubijen u svom automobilu. Njegova smrt bila je peti slučaj ubistva novinara u Meksiku u ovoj godini.

Samo u proteklih pet godina Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 54 novinara u Meksiku.

federalna.ba/AP

Meksiko povrijeđeni novinari
Tokio snijeg povrijeđeni
0 06.02.2024 11:28
Istanbul napad povrijeđeni
0 06.02.2024 11:04
Meksiko napad poginuli
0 06.02.2024 08:38
Banjaluka Banja Luka Pojas Gaze novinari
0 05.02.2024 18:37