U Meksiku održani protesti novinara zbog ubistva troje kolega
(Izvor: AA)

U Meksiku održani protesti novinara zbog ubistva troje kolega

Meksički novinari održali su u proteste širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara, zahtijevajući da vlasti adekvatno odgovore na nasilje protiv njihovih kolega.

Ubistvo troje novinara u posljednje dvije sedmice izazvalo je ogorčenost među novinarima i aktivistima, koji su protestovali ispred zgrada institucija širom zemlje.

Novinarka Lourdes Maldonado ubijena je prošle nedjelje u svom automobilu ispred svog doma u gradu Tijuani. Nedavno je dobila spor protiv medijske kompanije Primer Sistema de Noticias (PSN), koju je godinama tužila za nepravedno otpuštanje. PSN je u vlasništvu Jaime Bonilla, biznismena i bivšeg guvernera njene matične države Baja California.

Sedmicu prije, 17. januara, Margarito Martinez Eskvivel, fotoreporter iz Tijuane, specijalizovan za kriminal i javnu bezbjednost u svom gradu, upucan je u glavu ispred svoje kuće.

Novinar Jose Luis Gamboa Arenas iz Veracruza nestao je 12. januara. Nakon trodnevne potrage, porodica je obaviještena o njegovoj smrti nakon što je pronađeno tijelo s ubodnim ranama.

Međunarodne organizacije kao što je Komitet za zaštitu novinara izrazile su zabrinutost zbog nekažnjivosti i ogromnog nasilja nad novinarima, izvještavajući da je Meksiko jedno od najsmrtonosnijih mjesta za bavljenje novinarstvom.

Prema organizaciji za ljudska prava Article19, od 2000. godine u Meksiku je ubijeno 148 novinara, a 28 ubistava se dogodilo tokom administracije sadašnjeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Meksiko ima program posvećen zaštiti novinara od prijetnji i nasilja. U Zaštitni mehanizam branitelja ljudskih prava i novinara registrovano je 510 novinara od jula 2010. do decembra 2021. godine.

Iako je Maldonado bila pod zaštitom ovog programa, ona je ipak ubijena ispred svoje kuće.

federalna.ba/AA

Meksiko protesti ubistva novinara
Meksiko SAD tunel krijumčarenje droge
0 17.05.2022 13:39
Iran protesti poskupljenje hljeba
0 13.05.2022 15:32