videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

U Međugorju uoči Uskrsa tek pokoji hodočasnik

Nekada su ulice Međugorja u vrijeme uskrsnih blagdana već vrvjele hodočasnicima. To je ujedno bio i početak hodočasničke sezone u tom kraju. Tražio se krevet više. Danas je ono pusto. Tu je tek manji broj vjerničkih grupa iz istočne Evrope koje su unatoč pandemiji odlučile Usrks provesti u tom mjestu.

Već druge uskrsne blagdane Međugorje će dočekati gotovo prazno. Sreli smo nekolicinu hodočasnika iz Poljske. Ni pandemija ih nije, kažu, mogla spriječiti da hodočaste Mariji.

- Došla sam s cijelom obitelji. Osjećam se blagoslovljeno. Imali smo dosta prepreka na putu ovamo, ali smo stigli i divno nam je – priča hodočasnica iz Poljske.

Nije ih strah, kažu, poduzeli su i poštuju sve epidemiološke mjere.

- Medicinska sam sestra po profesiji. Ovo i jeste vrijeme za vjeru. Ako vjeruješ u Boga, ne boj se – poručuje hodočasnica iz Pariza.

Turistički djelatnici se nadaju da ova godina neće biti kao prošla gdje je posljednji značajniji prihod ostvaren zaključno sa studenim 2019. godine. Hoteli su prazni, suvenirnice skoro zatvorene, kao i privatni smještajni kapaciteti. Nadležnima su uputili svoje zahtjeve, poput priznavanja dokaza da su preboljeli koronu i antigenskog testa umjesto PCR koji je znantno skuplji.

- Svaki veliki hotel je već odredio otprilike 10 posto kapaciteta za eventualno bolesne goste. Tako da smo apsolutno sve podredili tome da se gost u Međugorju osjeća sigurno i da onaj koji dođe u Međugorje vrati se pun i duha, ali i zdrav i živ – kaže vlasnik turističke agencije Davor Ljubić.

Traže da država turistima subvencionira jedno testiranje, ali i da se u Međugorju organiziraju mobilne točke na kojima će se moći testirati ili na dolasku ili na povraku u svoje zemlje. To bi moglo spasiti turizam u ovom dijelu Hercegovine.

- Preboljet ćemo i ovaj Uskrs i uskršnje blagdane s malo ljudi iz vana. Međutim, nama je puno bitnije šta nas čeka za dva i pol mjeseca, a to je naša jubilarna 40. obljetnica i iskreno se nadamo da ćemo tada ipak imati jedan značajniji broj hodočasnika iz svijeta – smatra Željko Vasilj, predsjednik TU Međugorje.

U Međugorju se nadaju da će dobra procijepljenost u svijetu i učinkovitost domaćih mjera  pomoći da se hodočasnici vrate. Najava i interesa ima mnogo. Zračna luka Mostar, doznajemo, ako pandemija oslabi, uskoro bi ponovno aktivirala letove iz Ciriha, a onda i iz Krakova, te Štutgarta i Dizeldorfa.  

federalna.ba

Međugorje
Udruga turizam Međugorje Davor Ljubić
0 07.04.2021 11:13
FK Željezničar Međugorje pripreme
0 05.02.2021 11:34