U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine
(Izvor: Fena/Ilustracija)

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misije OSCE-a u BiH, postignut je dogovor da se u maju ove godine održi Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH dogovorili su da u narednim danima otpočnu sa pripremama za održavanje Konferencije, koja će biti organizovana u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misijom OSCE-a u BiH.

U okviru rasprave o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH ponovo su ukazali na problem zloupotrebe izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu i Ostalim po izbornim ciklusima.

S tim u vezi, ukazano je na potrebu da se, kao prvi korak u rješavanju ovog problema, radi na izmjenama Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina BiH, a potom i na rješenjima koja bi, izmjenama Izbornog zakona BiH, spriječila zloupotrebe instituta izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu i Ostalim u izbornom procesu, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

federalna.ba/Fena

OSCE Nacionalne manjine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice