Prilog: Maida Alić

U Madridu otvoren NATO samit - Stoltenberg najavio i paket pomoći BiH

Obraćanjem generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i premijera Španije Pedra Sančeza u Madridu je otvoren NATO samit na kome će biti usvojena nova desetogodišnja strategija tog vojno-političkog saveza. Strategija će biti pečat za NATO u veoma opasnom i nepredvidivom svijetu, kazao je Stoltenberg. Najavio je da će se razgovarati o povećanju broja NATO vojnika u visokoj pripravnosti na više od 300 hiljada te o potrebi većeg ulaganja u odbrambene snage. U novom strateškom konceptu Rusija će se definirati kao "najveća i direktna prijetnja sigurnosti država članica".
Jens Stoltenberg:

Razgovarat ćemo i o paketu pomoći Ukrajini kojim namjeravamo ojačati odbranu zemlje jer je vrlo važno da nastavimo pružati pomoć budući da je Ukrajina sada suočena s brutalnošću kakvu Evropa nije vidjela od vremena Drugog svjetskog rata.“

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru NATO-a poručio je da su njegovoj zemlji potrebni raketni odbrambeni sistemi da spriječi ruske napade. To će vjerojatno kazati i tokom njegovog obraćanja na samitu.

Premijer Španije Pedro Sanchez naglasio je da je cilj vrlo jasan - da se prenese poruka jedinstva među saveznicima, ali i izvan granica NATO-a, dodajući da se demokratske zemlje ujedinjuju u očuvanju temelja demokratije - slobode, ljudskih prava te političkog pluralizma. Premijer Španije Pedro Sančez:

„Za Španiju je ovaj samit vrlo važan, prije svega, zbog činjenice jer će imati čast biti domaćin događaja na kojem će biti usvojena nova strategija NATO-a koja će definirati ciljeve za narednih deset godina, a nosit će ime Madridska strategija.“

Dio samita bit će posvećen odobravanju zahtjeva za članstvo Finske i Švedske što blokira Turska. Sa predsjednikom Finske Saulijem Niinistom i premijerkom Švedske Magdalenom Anderson trebao bi razgovarati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je uoči polaska za Madrid na aerodromu u Ankari poručio. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan:

“Ukoliko će Švedska i Finska postati članice NATO-a, moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti Turkiye koja je 70 godina članica tog saveza“

Turska je iznijela niz primjedbi na kandidaturu te dvije skandinavske države za članstvo u NATO-u, kritizirajući ih zbog toleriranja, pa čak i podrške terorističkim organizacijama.

Lideri NATO-a se, također, nadaju da će biti postignut dogovor o povećanju zajedničke potrošnje za odbranu, učvrstiti riješenost da se uhvate u koštac s kineskim vojnim usponom. Samit zvanično počinje večeras, večerom sa španskim kraljem Filipom VI. U srijedu su planirani radni sastanci čelnika država članica NATO-a, kao i sastanci ministara odbrane i šefova diplomatija. Posljednjeg dana samita, u četvrtak, planirani su sastanci na najvišem nivou i radna večera. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi ministar odbrane Sifet Podžić. Stoltenberg je najavio i paket pomoći BiH.

NATO Federalni radio Jens Stoltenberg
Federalni radio Lana Pudar Aktuelnosti
0 18.08.2022 19:11
sport Federalni radio FTV
0 18.08.2022 18:45
FTV Federalni radio Vijesti u 17
0 18.08.2022 18:44
sport Federalni radio
0 17.08.2022 23:49
Vijesti u 22 Federalni radio
0 17.08.2022 22:17