Pčelarima u Livnu podijeljeni oprema i materijal

U Livnu je upriličena dodjela opreme i materijala pčelarima u okviru projekta „Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem“ kojega Grad Livno provodi s Udrugom pčelara „Li Vrisak“ i Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva NODAS iz Sarajeva. Prethodno je potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju, a vrijednost cjelokupnog projekta je 80.000 eura.

Pružiti potporu samozapošljavanju i razvoju pčelarstva na području Livna cilj je projekta čija donacija je u vrijednosti od 3.000 eura i to uz 15-postotno sudjelovanje pčelara. Iako su sredstva predviđena za 22 korisnika, ovaj put oprema je osigurana za još 12 korisnika.

"Imamo još 10 korisnika za koje trebamo uraditi isporuku. Riječ je o projektu koji je najviše fokusiran na pojedinačne pčelare, proizvođače, one koji su početnici, ali i one koji su u višem stepenu razvoja", pojašnjava menadžer NODAS-a Šemsudin Maljević.

"Dio opreme je prije tjedan podijeljen, ovdje su sad dijeljene kade i vrcaljke. Još će doći pčele, odnosno što je tko aplicirao svojim biznis planom", navodi Ivana Markov, koordinatorica projekta Gradske uprave Livna.

"Sad sam dobio vrcaljku, imam još dobiti platformu za pčele i topionik. Imam pet košnica, pa ću da razvijem to društvo. Učim od pčelara, pa ćemo vidjet kako će ići. Nadam se najboljem", priča Indir Hadrović.

Marija i suprug posjeduju 40 društava, no, nekoliko loših godina odrazilo se i na financije, tako da je svaka pomoć dobrodošla.

"Uz današnje uvjete ne bismo sebi mogli još sljedećih nekoliko godina priuštiti ovu opremu. Uvijek nešto drugo dođe na red. Ovo će nam dosta pomoći, ubrzat će nam radove. Ove kada su dosta veće i vrcaljke, sve će to brže ići i lakše ćemo skladištiti med", ističe Marija.

Slijedi i desetomjesečna edukacija, a kroz projekt se podržava i rast i razvoj livanjske Udruge pčelara.

"To je posebno važno jer to udruženje jeste i treba i u budućnosti da bude servis za razvoj pčelarstva na ovom čitavom kraju", dodaje Maljević.

Projekt „Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem“ NODAS realizira se na području četiri općine u Bosni i Hercegovini. Financira ga njemačko Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, a provodi uz potporu njemačke organizacije Hilfe zur Selbsthilfe.

federalna.ba

Livno pčelari dodjela opreme