videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu organizirane STEM radionice u sklopu projekta IoT

Edukacijski razvojni park Ho-Ruk zajedno sa Srednjom strukovnom školom Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna organizirao je STEM radionice u sklopu projekta IoT - Internet of things, odnosno Internet stvari, a kruna svega bila je završna radionica na kojoj se i praktično pokazala primjena znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Projekt je proveden uz potporu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Povezivanjem tehničkih uređaja putem interneta omogućuje se njihova međusobna interakcija i integracija u veći sustav ili "pametno" povezano korištenje uređaja. Polaznici višemjesečne radionice su, uz pomoć mentora, realizirali projekt pametno grijanja.

“Putem blink Aplikacije uspjeli smo povezati znači kućne stvari, točnije naše grijanje gdje možemo provjeriti trenutnu temperaturu sobe, vlažnost i stanje peleta u kotlu. Također možemo paliti i gasiti našu peć neovisno o zadanoj temperaturi s bilo kojeg mjesta, s bilo koje udaljenosti, bitno je samo da imamo internet”, pojašnjava Josip Maglica, profesor SSŠ Livno i nositelj aktivnosti projekta.

Nove spoznaje i praktično iskustvo steklo je 17 učenika iz osnovnih i srednjih škola i četiri profesora.

“Na ovu radionicu smo se prijavili zato to nas je zanimalo kako djeluje ovo sve u nekom tom svijetu, jer smatramo svi općenito da je internet sada svuda oko nas i htjeli smo se više približit tome i shvatit stvari koje nas okružuju sada”, kaže Mia Tomić, učenica drugog razreda SSŠ Livno, web-dizajner.

“Uglavnom me zanimaju stvari oko programiranja i kompjutera, pametno grijanje, namučili smo se dok ga napravimo. Iskustvo se može prenijeti kući”, kaže Ilijano Repić, učenik devetog razreda OŠ Ivan Goran Kovaćić u Livnu.

“Bila mi je čast što sam bio dio tog tima, što smo uspjeli to sve odraditi i što ću, nadam se, prenijeti ono što sam naučio svojim učenicima dalje u osnovnoj školi”, ističe Boženko Maglica, profesor informatike u OŠ Grahovo u Grahovu.

Resorna ministrica naglasila je značaj povezivanja školskih sadržaja s modernim tehnologijama i pohvalila suradnju profesora i učenika osnovnih i srednjih škola.

“Zajedno su radili i pokazali nam kako se može koristiti moderna tehnologija na uštedi energije”, navodi Gordana Nakić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta u K10.

A livanjska Srednja strukovna škola još jednom je pokazala da svojim inovativnim programima i usmjerenjima nastoji ići u korak s novim tehnologijama i zahtjevima tržišta rada.

federalna.ba

Livno STEM
Livno Bosansko Grahovo UG „Građanke“
0 17.04.2021 15:59
Livno
0 31.03.2021 21:57
Livno PUŽ Put u život Down sindrom
0 27.03.2021 14:05