U Livnu okončana besplatna petodnevna radionica o osnovama programiranja

Završnim natjecanjem u Livnu je okončana besplatna petodnevna radionica o osnovama programiranja „Imaš petlju“. Pohađali su je srednjoškolce iz Livna i Glamoča: Projekt su osmislili i realizirali članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata. Podržali su ga Grad Livno, Vlada Kantona 10, zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Ekonomska škola u Livnu, a glavni sponzor bio je uspješni hrvatski poduzetnik Mate Rimac, podrijetlom iz Livna.

Interes srednjoškolaca bio je izniman, prijavila su se 74, no, zbog ograničenog kapaciteta u informatičkom kabinetu Ekonomske škole, priliku za stjecanje novih znanja dobilo je dvadeset i jedno.

„Nismo očekivali ovoliku zainteresiranost - sjetimo se sebe kao srednjoškolaca, bili smo, ono, mozak na pašu, gledamo lijevo-desno, stvarno su cijelo vrijeme pozorno pratili i slušali. Bilo je interaktivno, stalno su se javljali, natjecali su se tko će biti bolji - baš smo oduševljeni“, kaže Andrea Krišto, Članica ZKLS-a i edukatorica.

Cilj radionice je promovirati programiranje i naučiti polaznike osnovama programskog jezika, upoznati ih s varijablama, petljama, funkcijama i radu s mikrokontrolerom. Otkuda ideja za takvu vrstu projekta?

„Mi smo svi učenici Opće gimnazije i svi smo studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Međutim, prije nego što smo došli na fakultet, nitko od nas nije napisao niti jednu liniju koda tako da smo htjeli omogućiti našim učenicima da oni, zapravo, imaju nekakvu platformu na koju mogu to isprobati“, objašnjava, Mirko Mihaljević, predsjednik ZKLS-a i edukator.

Petodnevna obuka zaokružena je završnim natjecanjem, a uvjerljivo najbolji bio je Antonio Markov, učenik Srednje strukovne škole u Livnu: „Osjećaj je izvanredan, nikad ne bih dostigao ovaj uspjeh bez znanja iz SSŠ i mog najdražeg profesora Edina Džebe koji mi je dao znanje da dođem do ovog uspjeha“.

Inače, Zagrebački klub livanjskih studenata osam godina već organizira „Sajam karijera“ kako bi maturante srednjih škola upoznao s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Taj rad i vrijednost njihovih projekta prepoznali su i financijski podržali i Grad Livno i Kanton 10.

„Sigurno da ćemo to podržavati i dalje, bitno je znanje, bitna je edukacija, da su kompetentni za ono što rade i naravno mi, kao Grad Livno, kao jedinica lokalne samouprave, moramo i na ovaj način podržavati naše studente“, ističe gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

I ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Gordana Nakić (Hrvatska zvona) slaže se da je ovo hvale vrijedan projekt - i Sajam karijera i natjecanje učenika srednjih škola – te dodaje kako se to ove godine proširilo i na Srednju školu u Glamoču, a iduće godine bi moglo i na cijeli kantona.

Uz potvrdu o uspješno završenoj obuci, troje prvoplasiranih dobilo je i vrijedne nagrade, a šestodnevno druženje i rad okončani su zajedničkom fotografijom.

federalna.ba

Livno Zagrebački klub livanjskih studenata
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00
Livno Sajam karijera „Sajam karijera Kantona 10“
0 18.03.2024 17:28
Linnovate Bussines Park žene poduzetnice preduzetnice Livno
0 15.03.2024 16:55