U Livnu održano Međunarodno gastro natjecanje za osobe s invaliditetom
Livno je bilo domaćin Drugog međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom naziva „Cupi’s spoon“. Organizirala ga je zagrebačka Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Put u život“ Livno. Svoje umijeće u kuhanju i izradi napitaka pokazalo je 13 natjecatelja iz Livna i Tomislavgrada.
Specijalno prilagođenim gastrovozilom organizatori gastronatjecanja planiraju obići više od 40 zemalja Europe, nakon čega slijedi veliko finale u Zagrebu. Prva stanica prednatjecanja bila je Bosna i Hercegovina, odnosno Livno. Natjecatelji su se vrijedno pripremali kako bi pokazali svoje sposobnosti.
„Spremamo se za ovo već dvadesetak dana. Svaki dan je bilo kuhanja, pravljenja koktela, ali isplatilo se. Uživaju u prirodi i ovim aktivnostima“, istaknuo je Antonio Šimić, v. d. ravnatelja Centra „Nova nada“ Tomislavgrad.
„Koliko to znači za njih kad se osjećaju samostalno i da oni mogu, uz pomoć nekoga drugog, nešto napraviti, da nisu ovisni i da ih ne prati ono da oni ne mogu. Mogu - ako smo mi tu da ih podržimo i ako im damo priliku“, kaže Silva Matić, predsjednica Udruge „Put u život“ – PUŽ Livno.
No, na pobjedničkom tronu moglo se naći samo dvoje najsposobnijih – po jedno iz kategorije kuhanja i iz kategorije pripreme napitaka.
„Oni osvajaju priliku doći u Zagreb, gdje bi ih profesionalni mentori vodili kroz polufinalno i finalno natjecanje. Putuju u Vatikan na opću audijenciju kod pape gdje će predstaviti zastavu Bosne i Hercegovine“, pojašnjava Silvija Habel, dopredsjednica UNUO iz Zagreba.
Koktel-majstor je Livnjak, a najbolje jelo je napravila Duvanjka.
„Bitno je da imam mnogo leda, onda se stavi šumskog voća i malo crvenog papra, ali da ne pretjerate. Potom stavite rozoga džina i stavite rozog tonika“, objašnjava Toni Jurić, pobjednik u kategoriji pripreme napitaka.
„Ovo natjecanje mi znači vrlo mnogo da sam uspješna i da želim postići cilj sve do kraja. Kuhala sam rižu, pekla sam losos i onda sam još dekorirala“, kaže Anđela Krajina, pobjednica u kategoriji kuhanja.
„Nije bitno pobijediti nego da se zabaviš i drago mi je da se ljudi okupljaju ovdje u Livnu“, dodaje Jurić.
Cilj projekta je širenje društvene svijesti o sposobnostima osoba s invaliditetom, sprečavanje njihove socijalne isključenosti i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, a ugostiteljsko-turistički sektor nudi im najširu paletu mogućnosti za zapošljavanje.
federalna.ba