U Livnu održano Međunarodno gastro natjecanje za osobe s invaliditetom

Livno je bilo domaćin Drugog međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom naziva „Cupi’s spoon“. Organizirala ga je zagrebačka Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Put u život“ Livno. Svoje umijeće u kuhanju i izradi napitaka pokazalo je 13 natjecatelja iz Livna i Tomislavgrada.

Specijalno prilagođenim gastrovozilom organizatori gastronatjecanja planiraju obići više od 40 zemalja Europe, nakon čega slijedi veliko finale u Zagrebu. Prva stanica prednatjecanja bila je Bosna i Hercegovina, odnosno Livno. Natjecatelji su se vrijedno pripremali kako bi pokazali svoje sposobnosti.

„Spremamo se za ovo već dvadesetak dana. Svaki dan je bilo kuhanja, pravljenja koktela, ali isplatilo se. Uživaju u prirodi i ovim aktivnostima“, istaknuo je Antonio Šimić, v. d. ravnatelja Centra „Nova nada“ Tomislavgrad.

„Koliko to znači za njih kad se osjećaju samostalno i da oni mogu, uz pomoć nekoga drugog, nešto napraviti, da nisu ovisni i da ih ne prati ono da oni ne mogu. Mogu - ako smo mi tu da ih podržimo i ako im damo priliku“, kaže Silva Matić, predsjednica Udruge „Put u život“ – PUŽ Livno.

No, na pobjedničkom tronu moglo se naći samo dvoje najsposobnijih – po jedno iz kategorije kuhanja i iz kategorije pripreme napitaka.

„Oni osvajaju priliku doći u Zagreb, gdje bi ih profesionalni mentori vodili kroz polufinalno i finalno natjecanje. Putuju u Vatikan na opću audijenciju kod pape gdje će predstaviti zastavu Bosne i Hercegovine“, pojašnjava Silvija Habel, dopredsjednica UNUO iz Zagreba.

Koktel-majstor je Livnjak, a najbolje jelo je napravila Duvanjka.

„Bitno je da imam mnogo leda, onda se stavi šumskog voća i malo crvenog papra, ali da ne pretjerate. Potom stavite rozoga džina i stavite rozog tonika“, objašnjava Toni Jurić, pobjednik u kategoriji pripreme napitaka.

„Ovo natjecanje mi znači vrlo mnogo da sam uspješna i da želim postići cilj sve do kraja. Kuhala sam rižu, pekla sam losos i onda sam još dekorirala“, kaže Anđela Krajina, pobjednica u kategoriji kuhanja.

„Nije bitno pobijediti nego da se zabaviš i drago mi je da se ljudi okupljaju ovdje u Livnu“, dodaje Jurić.

Cilj projekta je širenje društvene svijesti o sposobnostima osoba s invaliditetom, sprečavanje njihove socijalne isključenosti i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, a ugostiteljsko-turistički sektor nudi im najširu paletu mogućnosti za zapošljavanje.

federalna.ba

Livno Put u život PUŽ osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00