U Livnu održano međunarodno gastro takmičenje za osobe s invaliditetom

Na stadionu ispred Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu održano je Drugo hrvatsko nacionalno gastro takmičenje za osobe s invaliditetom. Naziv takmičenja je „Amorova žlica – za društvo jednakosti“ koje je ove godine, dolaskom u Livno, dobilo međunarodni predznak.

Cilj projekta je širenje socijalne svijesti o sposobnostima osoba s invaliditetom, sprječavanja njihove socijalne isključenosti i povećanje konkurentnosti na tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu. I već je prvo prošlogodišnje natjecanje urodilo plodom.

"Na temelju vidljivosti se trajno zaposlilo više od deset osoba s invaliditetom, osim što ih educiramo. Udruga je osnovala i firmu koja se bavi edukacijom gospodarstvenika o pravilnom pristupu u komunikaciji i radu prema osobama s invaliditetom", kaže dopredsjednica UNUO-a Silvija Habel (RH).

Na taj način žele smanjiti postotak plaćanja kvota u korist državnog proračuna, a povećati zaposlenost osoba s invaliditetom. "Amorova žlica" je početak pozitivne priče i za djecu koja se školuju u Livnu i Tomislavgradu.

"Cilj je naglasiti njihove dobre strane, jer svi smo mi s nekim potrebama, ali ako se baziramo samo na potrebe, onda nećemo nikad živjeti. Uvijek se trebamo bazirati na one stvari koje možemo raditi i to je poruka cijele ove priče", kazao je Darko Perković, pedagog u SSŠ Livno.

A natjecatelje koji su završili, ili se još uvijek školuju za zanimanje pomoćnih kuhara, bodrili su svi učenici SSŠ koji su za tu prigodu imali slobodan sat.

"Meni je ovo super, što sam naučio školi. Profesor nam je pomagao i u kući sam radio s roditeljima. Pokazivali su mi koktel. Tri sastojka: jabuke, naranče i višnje", navodi Mario Kalfić, član Udruge "Put u život - PUŽ" Livno.

I Dominik se vrijedno pripremao za natjecanje.

"Spremao sam se u kući. Volim to raditi. Svi vole piti moje koktele, pa volim i ja."

Njihove kolegice i članice „PUŽ“-a, Arijana i Dijana, natjecale su se u kuhanju. Uratke je ocjenjivao tročlani žiri, a pobjednici će sudjelovati na završnom natjecanju u Zagrebu.

federalna.ba

Livno Drugo hrvatsko nacionalno gastro takmičenje za osobe s invaliditetom
volonteri Međunarodni dan volontera PUŽ Put u život Livno
0 05.12.2022 16:54
Livno Srednja strukovna škola Livno nova kuhinjska oprema
0 28.11.2022 21:24
Dan državnosti BiH Livno Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 16:48
Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava Livno HT radnički sud
0 02.11.2022 18:10