videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu održana 3. kobasijada, posjetitelji uživali u dobrom zalogaju i kapljici

Nakon što je 2022. godine dobilo svoju prvu smotru kobasica, kulena, kulenove seke i sudžuka u Livnu je proteklog vikenda održana i Treća kobasijada. Uz domaće izlagače svoje suhomesnate delicije izložili su i proizvođači iz Rame i susjednog Tomislavgrada, a organizatori se nadaju kako će to postati jedna lijepa tradicija.

Želja organizatora je promovirati domaće proizvođače i tradicionalnu suhomesnatu deliciju koje se ne bi postidjeli ni na europskim trpezama, a vidan je i napredak u odnosu na prethodne godine.

„Prihvaćaju savjete, moja zamjerka je i sada da ljudi stavljaju previše bijelog luka i taj luk prevladava i dominira i onda se izgubi svaki drugi okus, samo bijeli luk se osjeti. Ima dobrih kobasica, dobrog izgleda, dobre boje, dobrog okusa“, govori dr. veterinarske medicine Zdravko Višić, predsjednik ocjenjivačkog suda.

„Broj uzoraka koji je pristigao na ocjenjivanje je 25. Jako smo zadovoljni što se tiče odaziva po pitanju domaće livanjske kobasice. Imamo kobasice iz Livna, Tomislavgrada, Prisoja, Šujice“, navodi Luka Kasalo, suorganizator livanjske Kobasijade.

Umijeće pravljenja kobasice prenosi se s koljena na koljeno, svatko ima poneku malu tajnu, no u jednom su suglasni svi, za dobar proizvod potrebno je zrelo meso iz domaćeg uzgoja.

„Od mladog mesa zavisi i vanjski izgled. Meso se sasuši, okapa, puno je vode. Obično je to meso iz uvoza a malo iz uzgoja. Malo se radi, malo se uzgaja, a svinja koja nije prešla 200 kg nije pogodna za obradu i da bude dobar proizvod“, kaže Božo Šeremet, član ocjenjivačkog suda.

„Pravilan način sušenja te kobasice je kratko dimljenje, konzerviranje, pa onda prostorija gdje biti jedna veća količina vlage i gdje će kobasica postupno dozrijevati određen period, do 60 dana“, objašnjava Ivan Ćurić iz Tomislavgrada, dobitnik zlatne medalje.

„Stari domaći seoski recepti - po tim receptima svi pravimo i mislim da nema nikakvih tajni. Bitno je lijepo osušiti i nadimiti“, dodaje Jozo Baketarić iz Rame, dobitnik zlatne medalje.

„Mene motivira samo da se dobro pojede, ništa više. Imam potporu tri sina, žena je glavna na punilici“, priča Nikola Baković iz Livna, dobitnik zlatne medalje.

Uzorci su vrednovani naslijepo, što znači da su proizvodi bili označeni brojevima, nije se znalo od kuda su ni čiji su. I posjetitelji su uživali u dobrom zalogaju i kapljici, a uz dodjelu odličja, izlagači su dobili i poneki savjet kako bi iduće godine njihov proizvod bio još bolji.

federalna.ba

Livno Livanjska kobasijada kobasijada
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00
Livno Sajam karijera „Sajam karijera Kantona 10“
0 18.03.2024 17:28
Linnovate Bussines Park žene poduzetnice preduzetnice Livno
0 15.03.2024 16:55