U Livnu održan Sajam karijera

U Livnu je, desetu godinu zaredom, održan Sajam karijera. Cilj sajma je upoznati maturante srednjih škola s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i načinom polaganja državne mature.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata s područja Kantona 10 na Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački klub livanjskih studenata je 2014. pokrenuo projekt ''Sajam karijera Kantona 10“. Uz povećani broj novoupisanih raslo je i članstvo u klubu.

„Uspjeli smo, već je 113 članova u našoj zajednici, jako je puno aktivnih članova, došlo je jako puno ljudi, družimo se, radimo puno stvari, zadovoljna sam“, govori Martina Periša, predsjednica Zagrebačkog kluba livanjskih studenata.

Studenti su predstavili 21 fakultet, dijelili brošure, strpljivo odgovarali na pitanja, a Karla Periša, studentica 3. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, vrlo je ozbiljno pojašnjavala zašto bi medicina trebala biti njihov izbor.

„To je najljepši fakultet zato što se tu pomaže ljudima iz prve ruke. Na prvoj godini idemo u bolnice, kad završimo treću godinu onda smo stalno u bolnici. Tako da do kraja fakulteta jako dobro znamo raditi s pacijentima“, istaknula je ona.

Sajmu su se prvi put pridružili i predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine. Cilj je promovirati poziv vojnika i vojnu akademiju, što im uz školovanje u inozemstvu, omogućava i boravak u zemljama Europe i svijeta.

„Bio sam na Akademiji, ali sam i obišao pola Europe - od Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke, Litve, a dva puta sam išao i u SAD. To se sve pruža ovim mladićima i curama, možda oni to ne znaju, pa zato smo mi ovdje kako bismo im pomogli izabrati nešto novo“, kaže Dominik Ivković, potporučnik OSBiH. I dok se neki maturanti tek traže, ima i onih koji znaju što im je budući poziv.

„Dosta se zanimam za farmaciju, moje prijateljice su sada za grafičkom, građevinskom“, kaže maturantica iz Tomislavgrada Anđela Bagarić.

„Zanimljiva mi je vojska, imam dosta prijatelja koji su vojnici i možda bih se volio okušati u vojsci“, navodi maturant iz Livna Tanuš Tanušaj.

„Trenutno me privlači medicina. Druga opcija su tehnički fakulteti“, kaže maturantica iz Livna Rea Šesto.

Drugi dan bio je rezerviran za prezentaciju i simulaciju državne mature koja je preduvjet za upis studenata iz Bosne i Hercegovine na neko od sveučilišta u Hrvatskoj.

Inače, rad ovih mladih ljudi od samih početaka podržavaju i Grad Livno i resorno kantonalno ministarstvo.

federalna.ba

Livno Sajam karijera „Sajam karijera Kantona 10“
dječija vatrogasna olimpijada Livno vatrogasci
0 24.05.2024 18:22
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Kamešnica Livno 100 žena na Kamešnici
0 19.05.2024 11:10
vrtići Livno finansiranje
0 13.05.2024 10:24